Tanulás egy életen át – avagy két hét továbbképzés Anglia legnaposabb részén

A legnagyobb kihívás, amellyel minden nyelvtanuló szembesül, az, hogy az idegen nyelven megszólaljon, valamint, hogy képességeihez mérten választékosan fejezze ki magát. A középiskolás korosztályban – más korcsoportokhoz képest – e tekintetben gyakran nagyobb a félsz, hiszen a társaknak való megfelelés vágya inkább a hallgatásra sarkall, és ez sok esetben erõsebb, mint az a szándék, hogy magabiztosan fejtsék ki véleményüket egy témával kapcsolatban a célnyelven.

20130824-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hét év tanítási gyakorlattal a hátam mögött – jelenleg negyedik éve a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium nyelvtanáraként – még ma is nagy kihívás és nehéz feladat a kevésbé bátor és csekély magabiztossággal rendelkezõ diákok szóra bírása.

20130824-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tempus Közalapítvány által meghirdetett Comenius pályázatra 2013. januárban jelentkeztem. A továbbképzések pedagógusoknak szólnak, akik szívesen vesznek részt más európai országokból érkezõ motivált kollégáikkal egy olyan kurzuson, ahol tapasztalataikat és ötleteiket megoszthatják egymással.

20130824-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az általam választott továbbképzés az Egyesült Királyság Devon megyei Exeter városában került megrendezésre. A kurzus kifejezetten a beszédkészség fejlesztésére koncentrált, hogy mi módon tehetjük óráinkat még mozgalmasabbá, érdekesebbé, és hogyan bírhatjuk rá diákjainkat, hogy gátlásaikat leküzdve, esetleges hiányosságaik ellenére is szívesen vállaljanak aktív részvételt a nyelvórán.

20130824-4.jpg

Az International Project Centre-ben Sophie, rendkívül lelkes anyanyelvi tanárunk, a reggeleket ‘eavesdroppingokkal’ indította, melynek keretében az általunk „kihallott, kifülelt” mindennapos kifejezéseket, hétköznapi szófordulatokat beszéltük át, sajátítottunk el. A képzés amellett, hogy módszertanilag rengeteget nyújtott, saját nyelvi készségeink fejlesztésére is lehetõséget nyújtott. Az alapos felkészülést tükrözõ és jól megkomponált tanórák a legkülönbözõbb témákat érintették, melyeket a legkülönfélébb módszerekkel közelítettünk meg. A rappelés, versírás, az elmaradhatatlan angol humor és a légycsapókkal vívott küzdelmeink sosem fulladtak kudarcba, és garantáltan mosolyogva fejezte be mindenki a napot – természetesen nem a megkönnyebbülés jeleként. Az órák közti szünetek lehetõséget adtak arra is, hogy a más országokból érkezett kollégákkal vitassuk meg az oktatási rendszer, a tanítási módszerek hasonlóságait és különbségeit. A második hét egy-egy napján a résztvevõ tanárok is górcsõ alá kerültek. Egy adott témát egy kollégával közösen feldolgozva, bemutathattuk, milyen módszerekkel közelítünk meg, teszünk diákjaink számára emészthetõbbé. Kezdetben az „akasztják a hóhért” hangulat uralkodott a teremben, hiszen tanárokat tanítani valóban nagy kihívást jelent. Végül azonban mindenkinek sikerült a feladatot – újabb és újabb, változatos módszereket bemutatva – abszolválni, így mindennapi tanítási gyakorlatunkba beépíthetõ, a tanórákon hasznosítható ötletekkel gazdagodhattunk, melyeket szeptembertõl saját csoportjainkban tesztelhetünk.

20130824-5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 12 országból érkezett, közel 80 tanárnak – akik többségében a Comenius pályázatnak köszönhetõen vettek részt az IPC tanfolyamain – nem maradt ideje unatkozni, ugyanis a továbbképzõ intézet a legkülönfélébb szabadidõs programokat kínálta, hogy az angol kultúrából is szemezgethessen. Lehetõségünk nyílt az Atlanti-óceán partjára való kirándulásra, látogatásra – a tavalyi év során az „Év múzeuma” kitüntetést nyert – Royal Albert Múzeumban, a tradicionális ceilidh táncra, sõt a bátrabbak, akik az idõjárás viszontagságait jól viselték, még egy kenutúrán is részt vehettek. Ezenfelül a szabadidõnkben ellátogattunk Bath-ba, Anglia fürdõvárosába, valamint Sidmouth-ba, egy gyönyörû és rendkívül hangulatos városkába a tengerparton.

20130824-6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20130824-7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 20130824-8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 20130824-9.jpg

Spanyol lakótársam, Esther és jómagam, egy tündéri angol házaspárnál kerültünk elszállásolásra. Õk szívüket-lelküket kitették, hogy jól érezzük magunkat, mint családtagok. A szombati barbecue-parti a barátaikkal, ahová mi is hívhattunk vendégeket, vagy az utolsó esti fish-and-chips a közeli tengerparton olyan élmények, amely miatt az embernek érdemes Angliát a szívébe zárni.

Végül úgy gondolom, hogy minden kollégám, akivel a kurzuson megismerkedtem, gazdagabbá tette az életem, hiszen barátságok kötésére is remek alkalom volt ez a két hét. Minden kollégámnak ajánlom ezt a nyelvterületen való továbbképzést, tudásfrissítést… nem csak hétévente!

Friedszám Edit