Bevált az új informatikai rendszer a takarékszövetkezetben

Közös sajtótájékoztatót tartott március 19-én a HUNGÁRIA TAKARÉK és az ONLINE ZRT. Bonyhádon.

Brauer János, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy pénzintézetük 52. üzleti évét sikeresen teljesítették 2012-ben, noha a gazdasági környezet ismét számos kihívást tartogatott számukra.

– Az elmúlt 10 év, de a közelmúlt eseményei megerõsítik bennünk azt a hitet, hogy a jelenlegi pénzügyi, gazdasági válság nehézségei közepette is szükség van ránk, van jövõnk és értékteremtõ feladatunk. Mindezt jól alátámasztja az a kormányzati döntés, hogy a Magyar Állam tulajdonrészt szerzett a központi bankunkban, a Takarékbank Zrt-ben. A 2012. év eredményeit mérlegre téve megállapíthatjuk, hogy erõnket megõriztük, sõt üzleti értékünk tovább erõsödött, mûködési területünk Baranya és Tolna megyékben tovább bõvült. Az ügyfelek által elvárt, piacképes banki termékek széles választékát forgalmazzuk a TakarékPont hálózat tagjaként. Ma már hazánk legtöbb fiókrendszerét mûködtetõ együttmûködés részei vagyunk.

2012-ben is a hazai takarékszövetkezeti szektor vezetõ pénzintézetei között maradtunk. Betétállományunk 24 milliárd Ft feletti, értékpapír állományunk 4 milliárd Ft, hitelállományunk 12 milliárd Ft feletti, mérlegfõösszegünk meghaladja a 30 milliárd Ft-ot, jövedelmezõségünk országosan is kiemelkedõ.

Informatikai rendszerünket, banki technológiánkat 12 év után teljes egészében megújítottuk. A Moon-Sol Integrált Számlavezetõ és Értékesítési Rendszer grafikus felületû, folyamatvezérelt szoftver, mely moduljainak használata hatékonyan hozzájárul az ügyintézõk mindennapi munkájához. A korszerûsítéshez a Hungária Takarék az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében pályázati összeget nyert. A támogatási jogviszony keretében nyújtott 10.000.000,- Ft összeg 85%-a, azaz 8.500.000,- Ft az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából, 15%-a, azaz 1.500.000,- Ft a Magyar Köztársaság központi költségvetésébõl származik.

A 2012-es évben humán erõforrás fejlesztésre is uniós pályázati forrást nyert Takarékunk, a képezések a 2013. évben már megkezdõdtek. A passzív üzletágban a 2012. év kihívását az un. InterGiro2 rendszeren megvalósított 4 órán belüli átutalások, továbbá a tranzakciós illeték bevezetése jelentette. Bátran állíthatjuk, hogy az alapvetõ célkitûzés teljesült: a Dél-Dunántúli Régió meghatározó pénzintézetévé váltunk az elmúlt években. Üzleti értékünk jelentõs, mûködési körzetünk nagysága szintén átlag feletti. Munkatársaink megbecsülése tovább fokozódott, több mint 100 család részére nyújtottunk biztos anyagi hátteret.

Az Online Zrt. képviselõje tájékoztatást adott a cégrõl és a MoonSol rendszerrõl, melynek használatát a Hungária Takarék Takarékszövetkezet megkezdte:

– Cégünk 1989 óta van jelen az informatikai piacon, amely szektor szerepe az elmúlt években egyre inkább felértékelõdött. Az Online Üzleti Informatika Zrt. 1989 óta fejleszt komplex, integrált pénzügyi rendszereket a banki/pénzügyi szektor-, illetve állami tulajdonban álló intézmények részére. Múltunk 1997 óta összefonódik a takarékszövetkezeti szektor fejlõdésével, hiszen rendszereinket akkor vezettük be a takarékszövetkezetek ernyõbankjába, a Magyar Takarékbankba, azóta a takarékszövetkezeti szektor mérlegfõösszegben számított több mint kétharmada, és a Hungária Takarék elõdje is 1998 óta használja az Online Zrt. rendszereit.

Az Online Zrt. 100% magyar tulajdonban álló cég, pénzügyi háttere stabil (1.5 Mrd Ft árbevétel, 1 Mrd Ft saját tõke), átlagos állományi létszáma 120 fõ. Cégünk rendelkezik ISO 9001-es minõségirányítási-, ISO 27001-es információbiztonság irányítási minõsítéssel.

Cégünk célja a MoonSol rendszer kifejlesztésével az volt, hogy nem egyszerûen jó, hanem nemzetközi viszonylatban is az egyik legjobb számlavezetõ rendszer megoldást kínálja partnerei számára. A Moonsol rendszer a legmodernebb informatikai és banki folyamatszervezési elvek szerint mûködik, tartalmazza a hitelszövetkezeti és pénzintézeti szektor minden olyan elvárását, ami ahhoz kell, hogy a legmagasabb színvonalú kiszolgálást kaphassák a hitelintézet ügyfelei.

A MoonSol rendszer számos olyan innovatív fejlesztést tartalmaz, amelyek egyedülállóvá teszik a számlavezetõ rendszerek között:

• a MoonSol a számlavezetés mellett rengeteg funkcióval támogatja az értékesítést, az ügyfelek részére legmegfelelõbb hitel-, betét-, vagy folyószámla termék kiválasztásának a támogatásával és minden kapcsolódó adminisztratív feladat elvégzésével,

• a MoonSol beépített folyamatvezérlésének segítségével hatékonyan támogatja az ügyintézõk feladatainak menedzselését, a csoportmunkát és a banki folyamatokat,

• a beépített dokumentumkezelõ modul lehetõvé teszi az ügyfél anyagok egyszerû, gyors elõkeresését és felhasználását,

• a MoonSol egyedülálló módon tartalmaz egy CRM modult, ami lehetõvé teszi, hogy az ügyfelek mindig testre szabott megoldást kapjanak

• a MoonSol 7×24 órában mûködik folyamatosan kiszolgálva az egyre népszerûbb internetes kiszolgálási csatornákat,

és ez csak néhány a sok új funkció közül.

A MoonSol rendszer elsõ bevezetésére 2010 májusában került sor és a Hungária Takarék Takarékszövetkezet immár a 15. olyan partnerünk, amely a MoonSol rendszert használatba vette. Külön büszkék vagyunk arra, hogy a MoonSol a takarékszövetkezeti szektor által jelenleg használt bármely számlavezetõ rendszerrel szemben versenyképesnek bizonyult és tapasztalattal rendelkezünk valamennyi jelenlegi rendszert illetõen a kiváltásra/adatátemelésre.

A Hungária Takarék vezetõitõl és szakértõitõl számos fejlesztési ötletet kaptunk, ezt külön szeretnénk megköszönni, mindezekkel a MoonSol rendszer sokkal gazdagabb lett, remélhetõleg a teljes felhasználói közösség örömére. A MoonSol fejlesztését természetesen folytatjuk és jelenleg is számos hitelintézettel tárgyalunk, amelyek számára a Hungária Takarékhoz hasonlóan fontos a megújulás és a jövõbe történõ befektetés.