Hatvanmilliárdos vagyont rejthet a föld

Megkezdõdhet a termelés az idén Nagymányokon, az önkormányzati tulajdonú mészkõbányában – közölte a város polgármestere. Karl Béla (független) elmondta: jogerõs környezetvédelmi engedély és robbantási engedély birtokában várhatóan tavasszal megkezdik a munkát.

A jelenlegi kutatási terület 25 hektár, amely mintegy 30 millió tonna ásványi vagyont rejt, ebbõl 22 millió tonna nyerhetõ ki a külszíni fejtéssel. Ez a mennyiség 30-40 évi mûveléssel termelhetõ ki – tette hozzá.

A bányászati jog az önkormányzaté, amely ezt átengedte egy környei székhelyû vállalkozásnak. Fodor Károly, a Dafotókõ Kft. ügyvezetõ igazgatója egyelõre nem kívánt nyilatkozni a termelés várható mennyiségérõl.

A Tolna megyei város polgármestere szerint évi legtöbb másfél millió tonna mészkövet fejthetnek ki Nagymányokon, az idén ennek a 30 százalékára számít.

A cég éves bérleti díjat és az ásványi anyag tonnája utáni díjat is fizet az önkormányzatnak. A város vezetõje konkrét összeget nem közölt, de azt mondta: egy nagyobb beruházás, például autópálya-építés esetén érkezõ megrendelés esetén a város éves költségvetésének megfelelõ bevételre számítanak.

A mészkõ tonnája minõségtõl függõen 1000-3000 forintba kerül. Vagyis a külszíni fejtéssel felszínre hozható 22 millió tonna értéke 22-66 milliárd forint lehet. A nagymányoki mészkõ a gyógyszerészettõl a szobrászatig széles körben felhasználható.

 ( index.hu )