Elindultak a Balassi-kardok

20130124-1.jpgA Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat minden évben annak a költõnek és mûfordítónak ítéli oda a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának elnöksége, akinek líráját és fordítói munkásságát méltónak tartja a 16. századi reneszánsz magyar költõ, végvári vitéz életmûvéhez.

„A Balassi-kard a túlélésben születõ második Magyarország egyik jelképe…”, „A Balassi Bálintról elnevezett kard azt jelképezi, hogy ezt a nemzetet jobb idõkben Isten szolgái is karddal védték, ahogy a pálos rendiek, eme napba öltözött, ég felé nyitott emberek. Akinek mi kardot adunk, az a szellemileg magas, ég felé nyitott emberek sorába tartozik” – nyilatkozta 2007-ben Makovecz Imre, az irodalmi díjat megalapító kuratórium elnöke.

20130124-2.jpgAz emlékkardokat 1997-tõl Fazekas József bonyhádi fegyverkovács készítheti el. A két kardot február 14-i átadásuk elõtt az õsi kardszentelés hagyománya szerint áldják meg, idén január 25-én, a bécsi Stephansdomban kerül sor erre az eseményre. A szentmisét Kiss-Rigó László püspök celebrálja. Az ünnepséget Magyarország Nagykövetsége és az „Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége, Kaláka-Club” szervezi.

A XVI. századot idézõ fegyvereket január 23-án adta át Fazekas József Potápi Árpád János polgármesternek, aki mint az Országgyûlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke viszi Bécsbe a kardokat.