„Csillan-villan” – Avagy tanuljunk az írásról

20121214-1.jpegDecember 3-án személyesen megismerhették a bonyhádi diákok, köztük jómagam is Csabai Márkot. A pár órás kötetlen beszélgetésen az „Egy csibész naplója” címû regényen kívül sok hasznos információt tudhattak meg a jelenlevõk.

A fiatal író saját kudarcaival, sikereivel mutatta be a könyvkiadás rögös útját. Megismertette a tanulókkal azt, hogy ez a folyamat milyen hosszú, mennyi kitartás kell hozzá. Emellett írói technikákat is hozott a fiatal írójelöltek közé. Például elárulta, mi a különbség a krimi és a romantikus regény között. Erre utal cikkem címe is, hiszen e két szó tökéletesen kifejezi a két mûfaj közötti különbséget. Egy romantikus regényben a csillan szó inkább hatásos, mint a villan, ellentétben a krimivel, ahol ez fordítva igaz.

Megtudhattuk, miért nem jók a közhelyek és hogy saját alkotásainkat mentsük meg a panaszkodástól.

A délután során a résztvevõk egy modern, nyitott fiatalembert ismerhettek meg. Az író olyan háttérrel rendelkezik, amibe bárki bele tudja képzelni magát. Az írás mellett pincérként dolgozik, ami által még közelebb érezheti magához a rajongó.

Véleményem szerint Csabai Márk sok kezdõ írónak példaképe lehet. Példa arra, hogy ha valamit elhatározunk, megálmodunk, elérhetjük. Minden lehetséges, hogy ha kellõ kitartással fordulunk az ügy felé. Rajtunk múlik, meddig jutunk el.

Nyisztor Viktória