1956-os projektnap a bonyhádi Keriben

20121024-1.jpgHazánkban október 23-a nemzeti ünnep. Ez a nap az ’56-os forradalom kitörésének dátuma. A bonyhádi Perczel Mór Szakközépiskolai Tagintézményben idén a hagyományos ünnepség helyett egy rendhagyó projektnappal emlékeztünk meg az 1956-os eseményekrõl. Kevesen vannak közöttünk, akik teljes bizonyossággal elmondhatják, hogy mindent tudnak az akkori eseményekrõl. A projektnap célja az volt, hogy a sokszínû feladatok segítségével mindannyian kicsit közelebb kerüljünk azokhoz a dolgokhoz, amik akkoriban az emberek életét meghatározták, és azokhoz az eseményekhez, amik az életüket befolyásolták.

Iskolánk humán munkaközössége elõkészített a diákok számára több feladatot, amelyek az 50-es évekkel, de legfõképpen az 1956-os évvel kapcsolatosak. A feladatok az élet minden területét megpróbálták átfogni. A tanulók ízelítõt kaphattak általuk a hétköznapokról, a sportról, az akkori divatról, a mûvészeti életrõl, a történelmi eseményekrõl. A cél az volt, hogy minél több feladatot oldjanak meg az osztályok.

(A képen a Perczel Mór Szakközépiskola 10. A osztálya)

20121024-3.jpgMinden osztály ugyanazon a feladatsoron dolgozott 5 tanítási órán keresztül. A nap során a diákok 3-4 fõs csoportokban kutatták ’56 rejtelmeit. Voltak olyan feladatok, amiket a számítógépes termekben az internet segítségével tudtak megoldani a tanulók, voltak olyanok, amelyekhez a tankönyvek nyújtottak segítséget, és olyanok is, amelyekhez a józan ész és a kreativitás volt a legfontosabb. A legszorgalmasabb osztályok 32 feladatot, feladatsort oldottak meg.

Minden feladat, amit az osztályok elvégeztek, felkerült osztályonként egy-egy nagy plakátra. Ennek az volt a célja, hogy a nap végén mindenki lássa, hogy mennyit dolgoztunk együtt, és hogy létrejöjjön egy szép összefoglalója mindannak, amit megtudtunk 1956-ról!

20121024-2.jpgA nap végén minden osztály munkáját a földszinti zsibongóban állítottuk ki. Itt mindenki megcsodálhatta a többiek plakátját is, és büszkén állhatott a sajátja elõtt. A nap zárásaként meghallgattuk a Himnuszt és Bischof Tamás tanár úr rövid ünnepi beszédét. Nagyon eredményes napot zártunk, amit bizonyítanak a szebbnél szebb plakátok is.

Jeneiné Ambrus Anikó