A fiatalok igénylik a csoportos kikapcsolódási lehetõségeket

20120927-1.jpgKompetencia alapú komplex programot indított fél évvel ezelõtt a Völgység fiataljaiért a Kallódó Ifjúságot Mentõ Misszió Támogató Alapítvány. A „Jordán-klub – mert kell egy hely” címû TÁMOP projekt elsõ félévét Szabó Judit szakmai vezetõ értékelte a napokban.

A bonyhádi Spar áruház feletti emeleten kialakított otthonos klubhelyiségbe rendszeresen betérnek az érdeklõdõ fiatalok: sikere volt a pályaválasztási tanácsadásnak, a külföldi önkéntes munkalehetõségek ajánlásának, a vizsgákra való felkészítésnek, az ingyenes internet használat lehetõségének.

Két kompetencia-csoport is mûködött nehezen kezelhetõ szakiskolásokkal, középiskolásokkal, 26 fõ részvételével. A szülõcsoport 16 látogatója magatartási zavarokkal küzdõ, már szerhasználó fiatalok hozzátartozója, itt valósul meg legintenzívebben a célzott prevenciós beavatkozás.

A szabadidõs csoportok közül a Fotó-mûhely startolt a legjobban, a környezõ falvak 67 diákja rendszeres látogató a fotós kirándulásokon. A Filmklub csoportban a vetítést követõ beszélgetések és a kortársi kapcsolatok kiépítése jelenti a legnagyobb kihívást, miközben a 2 évre vállalt létszám 50%-át már teljesítették a szervezõk. A Pilates-torna a 28 fiatal mellett a pár évvel idõsebb korosztályt is vonzza.

A kreatív csoportok közül a Kreatív alkotó kör a lengyeli Apponyi Sándor Mezõgazdasági Szakközépiskola kollégiumában valósul meg, és eddig már 74 diákot mozgatott meg a közösségi falfestés ötletbörzéje és a technika alkalmazása. A XXI. Mûvészeti Mûhelynek köszönhetõen Bonyhád városában számos színházi elõadás valósulhatott meg, a projekt elsõ félévében 8 fiatal tevékenykedett itt.

Összességében elmondható, hogy a várakozásnak megfelelõen igény van a fiatalokban a készségfejlesztõ csoportos kikapcsolódási formák iránt. A projekt megvalósítói, valamint az együttmûködésben szerepet vállaló helyi tanárok, lelkészek, ifjúsági csoportvezetõk segítségével pedig a jelen pályázat által támogatott program képes erre az igényre megfelelõ megoldásokat kínálni.