Trafiktörvény

2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát (16%) tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23%), nõknél a tizede (9%) volt a dohányzás következménye.
A Kormány célja megelõzni a dohányzás okozta népegészségügyi katasztrófahelyzetet. A nemdohányzók védelmét biztosító törvényi szigorítások után logikus lépés volt a fiatalkori dohányzás visszaszorításáról is törvényt alkotni.

Az Országgyûlés 2012. szeptember 11-én (kedden) elfogadta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvényjavaslatot. A törvény célja, hogy a dohánytermékek kereskedelmét ésszerû, racionális keretek között tartva ez eljövendõ generációk egészségének megóvását elõsegítse. A törvény elfogadásával átláthatóbbá és tisztábbá válik a dohánytermékek értékesítése, így az állam számára is számon tarthatóbbak lesznek az ehhez kapcsolódó bevételek. A fiatalkorúak védelme különös hangsúlyt érdemel, hiszen Magyarországon nemcsak a szabad belátás, de a dohánytermékekhez való hozzáférhetõség, a körülmények és a környezet is szerepet játszhat abban, hogy dohányoznak-e. 
 
A jogszabály nem csak a dohányzók számának csökkentését segíti elõ, de több ezer családnak biztosít majd munkát és megélhetést a trafikokban.