Bonyhádról érkezhetnek a fõvárosi illemhelyek

Forrás: MTI
2012. július 31., kedd 23:44

Uniós támogatással fejlesztett higiénikusan használható, automatizált, vandálbiztos illemhelyeket a bonyhádi Bogép Kft., az értékesítést elsõsorban a hazai piacon, azon belül is a fõvárosban tervezik – mondta Futár Rajmund ügyvezetõ igazgató kedden.
 

A cég korábbi termékeibõl kiindulva három – két mono és egy iker –, rozsdamentes acélból készülõ utcai illemhely prototípusát fejlesztette ki. A termékfejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül sikerrel pályázott a Bogép Kft. A több mint 34 millió forint összértékû projektre 45 százalék támogatást, azaz 15,4 millió forintot nyert el.

Futár Rajmund a keddi projektzárón kifejtette, hogy ezeknek az illemhelyeknek kicsi a helyigényük, telepítésük pedig nem jár sok kellemetlenséggel, a közmûvek megléte esetén akár két óra alatt telepíthetõ. A fejlesztésnél a fenntartás higiéniája, a megbízható mûködés, a gazdaságosság és esztétikai szempontok kerültek elõtérbe. Az illemhely vandálbiztos, azaz minden, ami mozdítható a szerviztérben van, teljesen automata, akadálymentes, fûthetõ és könnyen tisztán tartható.

Az ügyvezetõ igazgató elmondta, hogy a Bogép Kft. jogelõdje az 1986-ban alakult Bonyhádi Mezõgazdasági Gépgyártó Vállalat. A céget „elsõ körös privatizáció során” dolgozók vásárolták meg, a tulajdonosok száma azonban mostanra csökkent. A bonyhádi cég napjainkban 25 embernek ad munkát. Eleinte rozsdamentes acélból szõlõfeldolgozókat, sörfõzõket készített a Bogép, késõbb áttért az utcabútorok, például szelektív gyûjtõedények, illemhelyek gyártására. A vállalat korábbi 300 millió forintos éves árbevétele mostanra 150 millióra csökkent, ami az új termék piacra kerülésével a cégvezetõ reményei szerint ismét eléri a hajdani nagyságot.