Hírek a Laurus Alapítvány háza tájáról

Mozgalmasan kezdõdött a Laurus Alapítvány tavaszi programja. Március 20-án a Széchenyi István Általános Iskola 3. évfolyamos diákjainak játékos vetélkedõt szerveztünk a Víz Világnapja alkalmából a Szecska tónál,

20120615-1.jpg20120615-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és 23-án a bonyhádi Perczel Mór Középiskola tanulóinak tartottunk a fenntartható fejlõdésrõl interaktív foglalkozást.

20120615-3.jpg20120615-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

20120615-5.jpg

 

 

 

 

Március hónapban a családi napközis csoportokba és a tanodába járó gyermekek táborozására április 5-8-ig a Mórágyi Lovas táborban kerülhetett sor a Nemzeti Erõforrás Minisztérium, Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet IFJ-GY-11-A. pályázati támogatása jóvoltából.

 20120615-6.jpg20120615-7.jpg

 

 

 

 

 

 20120615-8.jpg 

 20120615-9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekek számára a 4 napban szervezett programok:

• A résztvevõ gyermekek az elméleti tudnivalók mellett a gyakorlatban is megismerkedtek a lótartás, lóápolás fortélyaival, megtanulhatták a lóval való helyes bánásmódot és naponta több alkalommal lovagolhattak.

• Mindenkit a lovas tudásának megfelelõen egyénileg oktattak, így táborunk kezdõknek és haladóknak egyaránt kellemes kikapcsolódást jelentett. Így azok is jól érezhették magukat, akik tudtak szabad száron (futószár vagy vezetõ nélkül) a lovardában lépésben és ügetésben lovagolni, de azok is, akik csak most ismerkedtek az alapokkal.

• Mivel ez egy lovas tábor, nagy hangsúlyt fektettünk a lovakkal való foglalkozásra, lóápolásra, lovaglásra. A célunk többek közt az volt, hogy lehetõséget és segítséget biztosítsunk a gyerekek számára, hogy megtapasztalhassák, megismerhessék és megszerethessék a lovaglás örömeit. A résztvevõk megismerhették a lófajtákat, a lovaglás alapjait, a közös munka sikereit.

• A kézmûves foglalkozások alkalmával a tavaszhoz és lovakhoz kapcsolódó gipszképeket festhettek, fûzfa sípot készíthettek a gyerekek.

• A kötetlen foglalkozások keretében a gyerekek sétálhattak, ismerkedhettek a környezettel, természettel a lovarda környékén illetve a faluban, a szálláshelyen társasjátékozhatnak, mesefilmeket nézhetnek.

• Az esti tábortûz mellett és a sportprogramok során az esti bátorságtúrán igazi tábori hangulat kerekedett.

Mivel a tanodák 2011 októberére tervezett újabb mûködési pályázatát nem írták ki, a Roma Oktatási Alap (REF) és Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) Szükség Alapot hozott létre, amely az új TÁMOP pályázat megjelenéséig, ill. annak döntéséig – várhatóan 2013. februárig 11 hónapra- a legszükségesebb kiadások fedezésére tanodánként mintegy 3 milllió Ft összegû, euro támogatást biztosított. A támogatott tanodának vállalnia kellett legalább 30 gyermek további felzárkóztatását, mentorlálását, fejlesztését, az iskolai hiányzások csökkentését, illetve a TÁMOP pályázat beadását.

A váraljai családi napközis csoportok mûködése mellett az április a pályázatkészítés hónapja a civil szervezetek számára. Mivel a Laurus Alapítvány több, mint 20 szervezet, intézmény számára készít pályázatokat, a beadási határidõk tartásához bizony szoros idõbeosztásra, túlmunkára van szükség, mert a szervezetek most ismerkednek az új civil törvénnyel, a NEA pályázatok új rendszerével.

A tavaszi idõszak izgalmas pillanata volt, amikor a 2010. évben az alapítvány által készített, az Aparhanti Független Roma Egyesület által fõpályázóként benyújtott TÁMOP-5.3.1 pályázat támogatásban részesült. A június 1-jétõl induló projektben a Laurus Alapítvány konzorciumi partnerként mûködik közre így a nyáron sem várható pihenés.

Reméljük a projektbe vontaknak is elég lesz a LENDÜLET AZ ÁLLÁSKERESÉSHEZ, mivel ez az induló projekt címe is.