Nemzetiségi hét a Vörösmartyban

20120510-8.jpg20120510-6.jpgIskolánkban, a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolában az alsó tagozatosok a nemzetiségi héten a sváb lakodalmi szokásokkal ismerkedtek meg. Az elsõsök a múzeumban lévõ lakodalmi kiállítást nézték meg. A projekt-füzetükben sváb népviseletbe öltöztetett házaspárt színezhettek az eredeti ruhadarabok alapján. A tájházban a második évfolyamosokat minden érdekelte. Õk a tisztaszobát és a konyhát vették szemügyre. A harmadik évfolyamosok a Vogelhochzeit zenés darabot hallgatták és nézték meg.

20120510-7.jpgRónai Terike néni dalokat és játékokat tanított a kicsiknek. Tanulóink figyelmesen hallgatták, amikor Terike néni arról mesélt, hogy milyen szokások voltak a régi lakodalmakban, milyen ételeket ettek. A negyedikesek ezt meg is tanulták, s álarcokat is készítettek a darabhoz.

Az utolsó napon lakodalommal és tánccal zártuk a nemzetiségi hetet. A menyasszony és a võlegény keringõjével kezdõdött a mulatozás. A lakodalmi kalács sem hiányzott ezen a napon. Minden vendéget megkínáltak, mivel ez is a sváb szokások közé tartozott.