Szemétszedés és faültetés a Föld Napján

20120423-1.jpgA Föld Napjához több programmal is csatlakoztak Bonyhádon április 20-án. A Gyár utcai játszótér területén facsemetéket ültettek el az Ordo Hungariae rend lovagjainak közremûködésével. A rend bonyhádi tagja, Takács Árpád kezdeményezésére adományoztak a városnak 250 facsemetét. Filóné Ferencz Ibolya alpolgármester elmondta, hogy tavaly megállapodást kötöttek a Gemenci Erdõgazdasággal, hogy minden bonyhádi újszülött után kap a település 1-1 facsemetét. Ez a mennyiség most szép számmal bõvült a lovagrend felajánlásának köszönhetõen.

20120423-2.jpgAz Ordo Hungariae rendet 1754-ben alapították és humanitárius tevékenységérõl ismert (hajléktalanok, árvák, nehéz helyzetû oktatási intézmények segítése). Megyénkben például a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium álomlistájáról teljesített több tételt is a rend, máramarosi gyerekek nyaralhattak Fadd-Domboriban, illetve Decs Nagyközségben a ruhákból, könyvekbõl és videokazettákból álló adományt a rászorulók között osztották szét, illetve a sérült és fogyatékos gyermekeket foglalkoztató Alapítványhoz kerültek.

Szintén április 20-ára hirdette meg Bonyhád Város Önkormányzata, a Bonycom Kft. és a Vörösmarty Mihály ÁMK a hulladék- és szemétgyûjtési megmozdulást, melyhez oktatási intézmények és civil szervezetek egyaránt csatlakoztak. A program keretében a RE-KOM Kft. nyílt napot tartott, így az érdeklõdõk megtekinthették a Hulladékkezelõ Központot Börzsöny közelében.

20120423-3.jpgPénteken hirdették ki a bonyhádi iskolák számára kiírt fémdoboz gyûjtési akció eredményét is a Városházán. A díjakat és az okleveleket Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város alpolgármestere adta át, gratulálva a diákok aktivitásához, és bíztatva õket a következõ megmozdulás, a mûanyagkupak gyûjtõ akcióban való részvételre. A fémdoboz gyûjtési akció elsõdleges célja az volt, hogy ne kerüljenek a kukába a szelektíven gyûjtendõ hulladékok, és hogy az össze nem préselt dobozokból napkollektort építsenek a Bonycom Kft. területén. Az akcióban 15 osztály vett részt, összesen 165 kg-ot gyûjtve. Minden osztály megkapta az általa gyûjtött mennyiség hulladék-átvételi árát, ezenkívül a legtöbb fémdobozt begyûjtõk külön díjazásban részesültek: a gyõztes 5.b osztály a Vörösmarty iskolából 20 ezer, a második helyen végzõ 2.d a Széchenyi iskolából 15 ezer, míg a bronzérmes 1.b a Vörösmartyból 10 ezer Ft-ot vehetett át a Bonycom Kft. jóvoltából.