Százhúsz gyermek vehet részt a sporttáborban – együtt az olimpikonokkal

A Procter&Gamble százhúsz 10-17 éves gyermek számára biztosít helyet a Magyar Olimpiai Akadémia által szervezett olimpiai sporttáborban. Az augusztus 13-tól 18-ig tartó táborban kiváló edzõk vezetésével tapasztalhatják meg a testmozgás örömét, fejleszthetik képességeiket és ismerkedhetnek a fair play fogalmával a szerencsés fiatalok.

20120329-1.jpgA sporttábor helyszíne a tatai edzõtábor, amely Olimpikonjaink számára szolgál bázisként a megmérettetésekre való felkészüléskor. A tábor tematikája, programjai mellett az Olimpikonokkal történõ személyes találkozó is segíti az olimpiai eszmével történõ ismerkedést. A tábor résztvevõi számára lehetõség nyílik több sportban is, az atlétikától kezdve, az úszáson át a röplabdáig, próbára tenni képességeiket.

A nyereményjátékban való részvétel egyszerû: az április 1-tõl június 30-ig megvásárolt P&G termékeken található vonalkóddal a www.koszianya.pg.com oldalon lehet regisztrálni. A 120 helybõl 10-et mindenképpen az SOS Gyermekfaluban lakó gyerekeknek ajánl fel a vállalat, 110 helyet pedig a P&G terméket vásárlók között sorsolnak ki. Abban az esetben is érdemes játszani, ha nincs 10 és 17 év közötti gyermeke, ez esetben ugyanis az SOS Gyermekfalu további lakóinak adhat esélyt arra, hogy eljussanak az olimpiai sporttáborba, és feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak.

Ma délelõtt sajtótájékoztatót tartottak Budapesten a kezdeményezésrõl, négy prominens személyiség részvételével.

20120329-2.jpgJakabházyné Mezõ Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia fõtitkára elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Procter&Gamble segítségével idén 120 gyermeknek adatik meg a lehetõség, hogy közelebbrõl megismerkedjen az olimpiai eszmével, csodálatos környezetben próbáljon ki különbözõ sportágakat, és találkozzon olimpiai bajnokokkal, Olimpikonokkal.” Barabás Éva, az SOS Gyermekfalu nagykövete hozzátette: „Nagyon örülünk, hogy a P&G támogatja az otthonukat vesztett gyermekeket is kezdeményezésével. Az SOS Gyermekfaluban élõ fiatalok bár szeretõ családi környezetben nõhetnek fel, sportolási lehetõségük mégis szûkösebb az átlagnál, ráadásul Olimpikonokkal találkozni egy életre szóló élményt jelenthet számukra”.

A „Sporttábor gyermekének” kezdeményezés része annak a 10 éves, világszintû együttmûködésnek, amelyet a P&G a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött. A vállalat elkötelezettségének jele, hogy világszinten 5 millió dollárral (több mint 1 milliárd forint) járul hozzá a fiatalok sportolásának támogatásához. A vállalat célja egyúttal az anyukák támogatása abban, hogy gyermekeik egészséges fejlõdését segítsék, a sport által.

„Tudjuk, hogy a sport mennyire fontos a gyerekek fizikai, mentális és érzelmi fejlõdéséhez, mindemellett tisztában vagyunk azzal is, hogy nem mindenki számára érhetõ el megfelelõ minõségû sportfoglalkozás. Ebben, és a sport megszerettetésében szeretnénk segíteni 120 gyermeknek, akik részt vehetnek ebben a különleges, olimpiai sporttáborunkban” – tette hozzá Janky Gyöngyi, a Procter & Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere.

A kezdeményezés részeként a P&G egy kilenc országot átölelõ nemzetközi kutatást végzett 2012 márciusában a gyermekek sportolási szokásairól. A Magyarországon az Ipsos által készített felmérésbõl kiderül, hogy a válaszadók által a legnagyobb arányban említett sporthoz kapcsolódó értékek a tisztesség és a fair play. A megkérdezettek szerint a rendszeres sport növeli az önbizalmat, fejleszti a toleranciát és az együttmûködõ készséget, a határozottságot, valamint segíti a gyerekek közti összetartást is. A kutatás rávilágít arra, hogy a családok közösen töltött szabadidejében a sport is megjelenik, a legtöbb idõt játékkal, biciklizéssel, sétálással töltik, a negyedik legkedveltebb idõtöltés azonban a televízió nézés!

A vizsgált közép-kelet-európai régióba tartozó országoknál hasonló a tendencia, a családdal eltöltött közös szabadidõs tevékenységek közt a legnépszerûbb a séta és a játék, pozitív példa Szlovénia, ahol a közös tévénézés csak a hetedik legkedveltebb a családi idõtöltések sorában. A rendszeresen végzett sportok közül, ahogy Magyarországon, régiós átlagban is a séta és a kerékpározás vezet.

A kutatás eredményeit Nagy Sándor sportpszichológus így egészítette ki: „A sport elengedhetetlen a gyermekek fizikai, társas és érzelmi fejlõdéséhez. A sport ugyanis olyan képességeket tanít a gyerekeknek, mint a kortársakkal való együttmûködés, egészséges versengés, vezetõi képesség és csapatmunka. A sport egy nagyszerû eszköz, mely hozzájárul a gyermekek fejlõdéséhez és sikereihez a mindennapi életben.”

A fotókon (balról jobba haladva): Janky Gyöngyi, a Procter&Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere, Barabás Éva, az SOS Gyermekfalu Jótékonysági nagykövete, Jakabházyné Mezõ Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia fõtitkára, Nagy Sándor sportpszichológus.