Talentumokat díjaztak

A hagyományoknak megfelelõen az idei március 15-i városi ünnepségen is öt fiatal vehette át a Völgység Talentuma elismerést Bonyhádon.

Balogh Vivien 4. osztályos tanuló, a Völgységi Tehetséggondozó Egyesület által újonnan alapított Ifjú reménység, kis csillag díj nyertese. A Völgység Talentuma díjasai elsõsorban 13-20 éves korosztályból kerülnek ki. A valós tehetségek esetében a kiváló képességek mellett döntõ szerepe van a szorgalomnak, kitartásnak, amihez természetesen idõre van szükség. Vannak azonban a tehetségnek olyan területei, ahol fontos, hogy a gyerekek kellõ idõben kapják meg a bíztatást. Ezt a díjat is ezzel a céllal alapították az egyesület tagjai. Balogh Vivien a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4. B osztályos tanulója. Az elmúlt években az országban szinte minden versenyt megnyert, ahol elindult. Kategóriájában az ország legjobb úszója lett a 2011-es évben. Példamutató szorgalma és kitartása nemcsak sportágában jellemzi õt, hanem kiváló tanulmányi munkájában is. Kiemelkedõ tehetségû szavaló, és anyanyelvi versenyeken is rendszeresen jeleskedik. Színes, sokoldalú személyiség, igazi példaképe társainak.

Kató Hajnalka érettségi és felvételi elõtt álló diák, a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának tanulója. Végtelenül céltudatos, kitartó, jó tanuló, remek sportoló. Öt évvel ezelõtt, mint zentai általános iskolás lepte meg a bonyhádi közönséget a nemzetközi Wass Albert vers- és prózamondó verseny 2. helyezettjeként. A következõ tanévtõl már a bonyhádi gimnáziumot képviselte ezen a versenyen, ahol 1. helyezést ért el. Ezt követõen már nem volt olyan megyei, regionális vagy országos szavalóverseny, ahol ne lett volna dobogós helyezett. Vers- és prózamondó tevékenységének csúcsán megnyerte a nemzetközi Illyés Gyula szavalóversenyt Budapesten. 2011 õszén a felnõtt mezõnyben lett Magyarország legjobb szavalója, a Kaleidoszkóp-díj tulajdonosa. A városi zeneiskola magánének tagozatának tagja. Elõtte több éven keresztül zongorázott. A mûvelõdési központ keretei között mûködõ XXI. Mûvészeti Mûhely alapító tagja. A mûhely tagjaival együtt arany minõsítésben részesült az országos középiskolai színjátszó találkozón 2011-ben. Ez év februárjában önálló színházi esttel örvendeztette meg városunk érdeklõdõ lakóit. Eredményei elérésében legfõbb támasza, felkészítõje, rendezõje Franyó Róbert.

Tornóczky Sára személyében sportban magasan kiemelkedõ, de minden más tevékenységben is nagyon sikeres egyéniséget jelölt iskolája, a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Sportolói adottságait, szorgalmát elsõsorban kézilabdában és atlétikában kamatoztatja. Azon túl, hogy csapatával a korosztályos kézilabda bajnokság országos döntõjének 2. helyezettje, övé lett a torna legjobb játékosa és gólkirálynõje cím is. Atlétikában is jeleskedik. Mindemellett az országos mesefesztivál 3. helyezettjét köszönthetjük személyében. Több meséje már nyomtatásban is megjelent. Környezetvédelmi versenyeken is számítani lehet rá, sõt, a területi verseny 1. helyezett csapatának tagja volt.

Bartha Dávid a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója. Általános iskolai tanulmányait az Arany János Általános Iskola sportosztályában végezte, ahol több sportág alapjaival is megismerkedett. Már alsó tagozatos korában látszott, hogy az atlétika áll hozzá legközelebb. Ebben az idõszakban is kitûnt társai közül, és szép eredményeket ért el a városi és megyei diákolimpiákon. Három éve tagja a gimnázium atlétikai klubjának. Eredményeit hosszan lehetne sorolni. Az idei év legfontosabb középiskolai versenyén, az Országos Atlétikai Diákolimpia döntõjében ezüstérmet szerzett 200 és 400 m-es síkfutásban. Tagja a magyar ifjúsági válogatottnak. Június elején a Veszprémben megrendezett magyar-szlovák-cseh atlétikai válogatott viadalon 200 m-en és a vágtaváltó tagjaként szerepelhetett. Az itt elért eredményei alapján indulhatott júliusban Franciaországban, a Lille-i Ifjúsági Atlétikai Világbajnokságon. 200 m-es síkfutásban a 83 induló közül a 40., az európai mezõnyben a 10. helyezést érte el. 2011-ben átvehette a Tolna Megyei Atlétika Szövetségtõl a „2011-es év legeredményesebb ifjúsági atlétája” díjat. Célkitûzése, hogy a sport révén tanulmányi ösztöndíjat szerezzen valamelyik amerikai egyetemen.

Fábián Ábel a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulója. A kerékpározásban jeleskedik, ezzel is bizonyítva, hogy a kitartás, szorgalom minden területen nélkülözhetetlen. Ábel korosztályában a 2011-es év legjobb kerékpárosa, magyar bajnok. Városunk hírnevét már a határainkon túlra is elvitte. Szerbiában nemzetközi versenyen 3. helyezést ért el, majd a szintén nemzetközi Bianchi Kupa 1. helyezettje lett.