Bemutatták a csoportélményt nyújtó projektet

20120130-1.jpg20120130-4.jpgMa tartották a bonyhádi Városháza dísztermében a „Jordán-klub – mert kell egy hely” elnevezésû projekt nyitó rendezvényét. A Kallódó Ifjúságot Mentõ Missziós Támogató Alapítvány (KIMMTA) pályázott a TÁMOP-hoz, és az elnyert összegnek köszönhetõen valósulhat meg a kétéves kompetencia alapú komplex program a Völgység fiataljaiért. Szabó Judit, a KIMMTA vezetõje elmondta, hogy azért vállalnak fel ilyen projekteket, hogy segítsék a prevenciót, és hogy szervezetként ne szigetelõdjenek el. A most induló készségfejlesztõ sorozat nyitott a szerhasználóknak is, de elsõsorban a szabadidejüket hasznosan, jó közösségben eltölteni kívánó 12-29 éves ifjakat várják a bonyhádi Spar áruház emeletén létrehozott klubban, minden hétköznap 14-18 óra között.

20120130-2.jpgA mai projektnyitón dr. Szemelyácz János pszichiáter, a pécsi Integrált Drogterápiás Intézet Közalapítvány vezetõje tartott elõadást a serdülõkori problémák komplex kezelésérõl. Arról is beszélt, hogy sok fiatal unalmasnak érzi az életét, ezért keresi az extrém élményeket a sport és a szórakozás terén. Közösségi devianciákról is beszélhetünk, hiszen az egyébként normálisan viselkedõ fiatalok sokszor kivagyiságból õrültségekbe is belemennek társaik elismeréséért. A droghasználat az ifjak számára egy erõfeszítés nélküli örömszerzés. Fontos a családi háttér és odafigyelés, és ez nem csak a tanulmányi eredményekre kell szorítkozzon, hanem a gyermek szabadidõs tevékenységeire és baráti körének tagjaira is.

20120130-3.jpgKálóczi Andrea, a szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítõ Szolgálat intézményvezetõje „Mitõl jó egy drogprevenciós program” címmel tartott elõadást a mai rendezvényen. Kálóczi a tapasztalatairól is beszélt, hogy az oktatási intézmények vezetõi sajnos többnyire csak akkor keresik meg õket, amikor egy konkrét problémával, diákjuk drogfogyasztásával szembesülnek.

Természetesen a TÁMOP támogatású projekt bemutatására is sor került. Két kiemelt, tematikus csoport kezdi meg mûködését februártól: a Készségfejlesztés kompetencia-csoport, illetve a Támogatás szülõcsoport. Lesz ezenkívül több csoportélményt nyújtó team is: fotómûhely, filmklub, XXI. Mûvészeti Mûhely, pilates torna, mural painting (graffiti jellegû falfestés). Tizenöt fõs csoportokban folyik majd a munka, jelentkezni a bonyhádi Spar emeletén lévõ Jordán-klubban lehet, hétköznapokon 14-18 óra között. A helyszínen dolgozó munkatárs információnyújtással és tanácsadással is segít a fiataloknak, illetve internethasználatra is lehetõség nyílik az érdeklõdõknek.

20120130-5.jpgA projektnyitó rendezvény zárásaként bemutatkozott a XXI. Mûvészeti Mûhely, melynek tagjai hétfõnként 16-20 óra között várják a klubban a színjátszás és önmegvalósítás iránt érdeklõdõket. Franyó Róbert, a mûhely vezetõje elmondta, hogy ez nem színészképzõ, de ha valaki ilyen terveket dédelget, annak is segítenek a felkészülésben. Jelenleg 17 középiskolás tagja van a mûvészeti csoportnak, és olyan képességeket fejlesztenek, melyeket az élet bármely területén hasznosíthatnak a fiatalok.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

tanodalogo1.jpgtanodalogo.jpg