Makovecz-emléktáblát avattak Kakasdon

20111126-2.jpgNovember 19-én emléktáblát avattak a Kakasdi Faluházban az épület megálmodója, az idén elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész elõtt tisztelegve. A rendezvényen részt vett az építész fia és unokája is, Makovecz Pál és Áron. Barabásné Fábián Elvira, a Faluház vezetõje felidézte, hogy 30 évvel ezelõtt született meg az igény egy közösségi épületre, mely a fõút mellett áll és már impozáns külsejével is csalogatja a látogatókat. Több javaslat is volt, de a legjobb megoldást keresték. És akkor jött Makovecz Imre, akinek csak a hírét ismerték, de személyiségével, közvetlenségével, õszinteségével mindenkit lenyûgözött. A gyönyörû épületet anyagilag nehéz volt megvalósítani, de összefogott a lakosság is, a kakasdi emberek tehetségüket és szorgalmukat állították a megvalósítás szolgálatába, és siker koronázta terveiket.

A táblaavató rendezvényen Csernyus Lõrinc, Makovecz Imre tanítványa mondott megemlékezõ, méltató beszédet: – Makovecz épületei a múlt üzenete, egyben a jövõ emlékezete, így idõtlenek a házai. Makovecz és az idõ szövetséget kötött, ami keveseknek adatik meg, de túlmutat a születés és a halál közti idõn.

20111126-3.jpgA Sebestyén Ádám Székely Társulat Csillagösvény Népdalköre, Sebestyén István, valamint az általános iskolai tanulók mûsorát követõen a jelenlévõk az emléktáblához vonultak, melyet Potápi Árpád János és Bányai Károly, Bonyhád Város és Kakasd Község polgármestere leplezett le, illetve Kürtösi Krisztián szentelt meg. Elsõként Sebestyén Lajos és Csábrák Dalma koszorúzta meg a márványtáblát.

Itt a következõket mondta Barabásné Fábián Elvira, a Faluház vezetõje: – Makovecz Imre Kossuth-díjas építész elévülhetetlen érdemeket szerzett Kakasd Község fejlesztésében a Faluház tervezésével, az építés során nyújtott segítségével, az építési költségek elõteremtésének támogatásával, töretlen optimizmusának, a jövõbe vetett hitének kisugárzásával. Gyönyörû „álomvilágot” alakított ki, egyedi mûvet alkotott. Azt hinné az ember, angyalokkal cimborált. Kakasd Község ismertsége és elismertsége – határon innen és határon túl – nagymértékben nõtt általa. Ezzel az emléktáblával kifejezzük hálánkat mindazért, amit köszönhetünk e kivételes képességû, segítõkész építõmûvésznek, nyíltszívû, mélyen becsületes embernek. Legyen maradandó emlék, amely hirdeti: közöttünk volt, velünk volt, a miénk volt.