Rendhagyó irodalomóra a Vörösmarty iskolában

20111117-7.jpg20111117-6.jpgMa délelõtt Sebestyén István kakasdi bukovinai székely mesemondó vendégeskedett a Vörösmarty iskolában. Az elõadó egy rendhagyó irodalomóra keretében bukovinai székely meséket adott elõ. Az elõadást nagy figyelemmel kísérték a Vörösmarty iskola tanulói.

Az elõadó a Vörösmarty Iskola Médiacsoportjának elmesélte, hogy édesapjától és keresztapjától, Sebestyén Ádámtól kezdett meséket gyûjteni és ezeket faragta tovább. Késõbb amerre járt, mindenfelé hallgatta a történeteket és ezeket is beépítette elõadásaiba. Elmondta, hogy hetente több alkalommal járja az országot, rendszeresen eljut külföldre is, fontosnak tartja, hogy óvodásoknak, iskolásoknak és nyugdíjasoknak is tarthasson elõadásokat.

Elmondta, hogy a népmese az örök igazságokra épül, és a mesemondás a nyelvet gazdagítja. Az elõadó szerint a televízióban csak magyar népmeséket szabadna nézni, de sokkal hasznosabb lenne, ha helyette az egész család hangosan olvasná ezeket a történeteket.

Egy másik kérdésre, hogy mi a véleménye a mostanság a TV-ben látható "modern mesékrõl", a következõt válaszolta: "Ezek romboló hatásúak is lehetnek. Ezekben gaztetteket követnek el büntetlenül, az ilyeneket nem kellene megnézni."