Különdíj két nemzetiségi fotópályázatról

20111116-2.jpgA Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély arcai címmel hirdetett fotópályázatot. A képek mellé rövid leírásokat is vártak arról, hogy az adott fotó, a megörökített pillanat miért volt fontos az alkotó számára. A legjobb fényképekbõl és történetekbõl havonta megújuló válogatást közölnek az Erdély sokszínû, változatos világát bemutató fotókiállításon. A november 11-i szentendrei tárlatmegnyitón hirdették ki az eredményt, mely szerint a bonyhádi Kirchné Máté Réka Gyimesi nagymosás címû felvétele különdíjat nyert.

A hírhez kapcsolódik még egy információ: hamarosan megjelenik a Képes mesék – mesés képek címû könyv, melyben Máté Réka erdélyi és bukovinai fotói mellett Gänszler Beáta mesés történetei olvashatók. A könyv bemutatója december 13-án, 18 órakor lesz a Solymár Imre Városi Könyvtárban. Elõjegyzésre már most is lehetõség van.

20111116-1.jpgIdén negyedik alkalommal hirdette meg BlickPunkt – Képek versenye címû fotópályázatát a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ. A díjátadásra november 12-én került sor a Mûcsarnokban. A verseny ebben az évben is népszerûnek bizonyult. A három kategóriában összesen 360 képet töltöttek fel a BlickPunkt rendszerébe a résztvevõk. Még többet mondanak a látogatási adatok: a verseny képeit több mind 120.000-szer tekintették meg, 400 vendég összesen 30.726 szavazatot adott le! A fõdíjak nyerteseit a 30 legjobbra értékelt kép közül háromfõs zsûri választotta ki, és arról is a zsûri döntött, hogy mely mûvek kerüljenek be a 2012-es BlickPunkt-naptárba. A zsûri tagjai voltak: Tám László fotómûvész, Mayer Éva, a Barátság folyóirat fõszerkesztõje és Erika Tempfli, a Magyarországi Németek Háza ifa-kultúrmenedzsere. A különdíjasok között bonyhádi pályázó is található: Tám László zsûrielnök különdíját Máté Réka érdemelte ki „Gyógyfûcsokor-szentelés Bonyhádon” címû képeslap-montázsával.