Nyolc kórus mutatkozott be

20111106-1.jpgTegnap, azaz november 5-én rendezték meg a bonyhádi mûvelõdési központban a XII. Tolna Megyei Liszt Ferenc Kórustalálkozót. A rendezvénynek évrõl évre más település ad otthont, Bonyhádon az ötödik találkozó volt legutóbb. Potápi 20111106-2.jpgÁrpád János, Bonyhád Város polgármestere köszöntötte a résztvevõket. Beszédében párhuzamot vont az egyaránt 200 esztendeje született Liszt Ferenc és a város szülötte, Perczel Mór tábornok között, akik mindketten nagy hatással voltak kortársaikra, nemzedékükre.

A kórustalálkozót dr. Pálos Miklós, a Tolna Megyei Közgyûlés alelnöke nyitotta meg, dalostársakként köszöntve a jelenlévõket. Mint mondta, a magyar kórusmûvészet rendkívül gazdag. Az pedig becsülendõ, hogy az emberek az egész napos munka után még eljárnak kóruspróbákra. Akik ezt vállalják, azok értékeket mentenek át az utókornak, és az alelnök úr azt kívánta nekik, hogy maradjanak együtt minél tovább a közönség és egyben saját gyönyörködtetésükre.

20111106-3.jpgEzt követõen megkezdõdött a mûsor, melyet a Tolna Megyei ÁMK munkatársai szerveztek, a lebonyolításban pedig segítségükre voltak a helyszínt adó bonyhádi Vörösmarty Mihály ÁMK munkatársai. A Tolna Megyei Liszt Ferenc 20111106-4.jpgKórustalálkozó egy szakmai mûhely, mely nyitott a közösségek felé. Nem versenyrõl van szó, de a kórusok szakmai fejlõdéséhez segítõ tanácsokat kaptak a zsûritõl, melynek tagjai voltak: Tillai Aurél Professor emeritus, Liszt-díjas, Magyar Örökség Díjas karnagy, zeneszerzõ; Kertész Attila, a Pécsi Tudományegyetem docense, Liszt-díjas, Bartók-díjas, ÓTA-díjas karnagy; Dr. Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem docense, a Bartók Béla Férfikar és a Szélkiáltó együttes vezetõje.

A találkozón nyolc kar lépett színpadra: Paksi Pedagógus Kórus, Pro Cultura Humana Kórus (Tamási), Ad Libitum Kamarakórus (Tolna), Paks Városi Vegyeskar, Liszt Ferenc Pedagógus Kórus (Szekszárd), Annamatia Nõi Kar (Dunaföldvár), Cantemus Kamarakórus (Dunaföldvár), Kismõdi Ferenc Énekegyüttes (Bátaszék).