Evangélikus cserekapcsolat révén érkeztek Bonyhádra

20111024-4.jpgHat német diák és három tanár töltött egy hetet a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. A Neuendettelsauból érkezett 8-9. osztályos fiatalok az evangélikus cserekapcsolat keretében családoknál töltötték az éjszakákat, az itteni 9.b osztály jelentkezõ diákjainál.

A német vendégekkel az atlétikacsarnokban beszélgettem, ahol épp edzésre készülõdtek. Kristin Hahn elmondta, hogy õ otthon lovagol, és itt Bonyhádon kóstolt bele az atlétikába – a rúdugrásba pedig egyenesen beleszeretett, társaival együtt. Nagyon tetszett nekik a bonyhádi mindennapos testnevelés. A német iskolában nagy kultusza van a sportnak, évfolyamonként változik, hogy melyik sportágat helyezik elõtérbe: röplabda, kézilabda, futball, torna, atlétika, tánc, akrobatika cirkuszi elemekkel.

20111024-3.jpgBonyhádi látogatásuk során megnézték Pécs és Siklós nevezetességeit, részt vettek atlétika- és tornaedzéseken, Óbányára kirándultak kerékpárral, megnézték a Völgységi Múzeumot és felkeresték Herbszt Helga fazekast. A két iskola között három évvel ezelõtt jött létre az evangélikus kapcsolat. Õsszel a német gyerekek, májusban pedig a bonyhádiak kelnek útra, és természetesen egymás családjánál alszanak, így baráti kapcsolatok alakulnak ki a diákok és a tanárok között egyaránt. Többnyire évrõl évre újabb fiatal kap lehetõséget az utazásra, de az egyik német kislány ragaszkodott hozzá, hogy a tavalyi élmények után idén is visszatérhessen. Most azonban egy másik családdal kellett megismerkedjen, hiszen az is cél, hogy minél többen részt vegyenek a cserekapcsolatban, és minél több magyar fiatal gyakorolhassa intenzíven a német nyelvet.

Marion Spaniol tanárnõ elmondta, hogy az evangélikus egyházon keresztül volt lehetõség az iskolák közötti kapcsolat kiépítésére. Más országot, kultúrát, embereket, iskolarendszert, edzésmódszereket ismerhetnek így meg, sokat tanulnak egymástól. Bonyhádon kulturális programokon és edzéseken vesznek részt, Neuendettelsauban igyekeznek az idõpontot más rendezvényekhez is kötni, pl. a városi futóversenyhez. A német város evangélikus, a diakónia segíti a fogyatékkal élõk foglalkoztatását, és az itt élõk megtanulják a mássággal való együttélést és segítségnyújtást.

Búcsúzáskor Horst Hengelein igazgató úr elismerését fogalmazta meg a programkínálatról, valamint a bonyhádi gimnazisták és tanáraik vendégszeretetérõl.