Bonyhádi énekes az X-Faktor színpadán

20111016-1.jpgA tehetségek köztünk élnek – mondhatják a bonyhádiak, hiszen Barabás Évi televíziós mûsorvezetõ, Karalyos Gábor és Köllõ Babett színész után most Tarány Tamás nevével ismerkedik a nagyközönség. Tamás budapesti biztonsági õrként mutatkozott be az RTL Klub X-Faktor címû tehetségkutató mûsorának válogatóján, hiszen most a fõvárosban él és dolgozik. A bonyhádiak azonban jól tudják, hogy õ bizony a honfitársuk, hiszen a Völgység fõvárosában nõtt fel.

– Bonyhádi középiskolásként együttesekben zenéltél és énekeltél. Milyen érzés egyedül állni a színpadon?

– Annyiban más, hogy most nem a gitárba kapaszkodom, hanem a mikrofonba. Ezenkívül Bonyhádon azért kisebb közönség tombolt a zenénkre, míg az X-Faktor adásait jóval többen kísérik figyelemmel. Így ha hibázok, az maradandóbb, mint ha 50 ember elõtt tenném ezt. Egyébként nem izgulok az elsõ élõ adás miatt – mondta Tamás a szombati élõ mûsor kezdete elõtt két órával.

– Két évvel ezelõtt írtál egy Vasember-dalt a bonyhádi ultratriatlon világkupára. Azóta is születtek saját szerzeményeid?

– Nem, az volt a legutóbbi szerzeményem. Hangsúlyozom: eddig. Ha rendben van az életem, akkor általában nem születnek dalok, mert nincs mirõl írnom. A Vasember-dalhoz próbáltam átvenni a sportolók érzésvilágát, a kemény munka és a siker ízét.

– Egyszer már kipróbáltad magad egy másik tehetségkutató válogatóján, akkor nem jó szájízzel távoztál. Hogyhogy adtál magadnak még egy esélyt?

– Sokszor elhatároztam, hogy megpróbálom. Tavaly beneveztem egy másik mûsorba, de miután nem sikerült, elbizonytalanodtam. Apukám azonban azt mondta, ha nem regisztrálok most az X-Faktorba, akkor majd õ benevez engem. Így jelentkeztem.

– Gondoltad, hogy bejutsz a 12 legjobb közé?

– Sosem jutott ez eszembe. Aztán a válogatók során már megfordult a fejemben, hogy jó lenne. És mikor bekerültem a 24-be, akkor lettem igazán eltökélt, hogy én ezt bizony akarom, innen már nem szabad elesnem. A vonzás törvénye pedig mûködött, és most itt vagyok a 12-ben.

– Érzed-e már az emberek szimpátiáját, kapsz-e visszajelzéseket?

– A rajongói oldalakat figyelve az X-Faktoros mezõny középtáján helyezkedem el a drukkerek tekintetében, de érzem már a felém áradó szimpátiát. Nagyon vegyes réteget és korosztályt érintettem meg, a diákoktól a háziasszonyokig, mondhatni inkább a családokat. Mentorom, Malek Miklós a karakteremet úgy fogalmazta meg, hogy én vagyok „a nép gyermeke”. Hiszen ha egy nézõ például szintén pocakos, a televízió elõtt ülve megnyugszik, hogy hozzá hasonlók is bejuthatnak egy tehetségkutató versenybe. Persze azért énekelni tudni sem árt.

– Hogy telik egy nap az X-Faktor világában?

– Már az elsõ élõ adás elõtt is nagyon sûrû volt a program. Általában 8-9 óra között kelek, illetve ha valamelyik élõ mûsorba megyünk reggel interjúra, akkor korábban. Minden nap vannak próbák, de egy nap nem lehet tánc- és énekpróba is. A dalválasztás tekintetében a mentorral közösen kész ötlettel állunk elõ, majd összeülünk a szerkesztõi stábbal, és ötletelünk tovább, próbáljuk, hogy hangzik az én számból az adott dal. Van közös táncunk és közös dalunk, erre is gyakorolunk, és este 10-12 óra között kerülök ágyba.

– Milyen külsõ átalakuláson mentél át az elmúlt hetekben?

– A mackós termetemhez találták ki a figurámat. Az X-Faktor orvosa – én csak a kövérség doktorának hívom – segít abban, hogy megvalósítsam a tervemet és fogyni tudjak, és el is indultam ezen az úton. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a mackós formámat sosem tudom levetkõzni, legfeljebb kisebb mackó leszek. Stylist, fodrász, sminkes is alakított rajtunk: új frizurám lett, és fiatalosabb ruházatot kaptam, ami a maga egyszerûségében – farmer, póló, bõrkabát – tetszik nekem.

– Milyennek látod a mezõnyt, milyen eredményt tudnál elképzelni magadnak a versenyben?

– Nagyon erõs a mezõny, nagyon jó karakterek kerültek össze, mindenki egyéniség. Aztán majd meglátjuk, hogy a közönségnek mi jön be. Jómagam szeretnék bekerülni az elsõ hatba.

– Mik a terveid az X-Faktor után?

– Szeretnék a zenével, énekléssel foglalkozni, hisz mindig is ez volt a titkos vágyam. Hogy lesz-e még zenekarom, vagy a szóló karrier mellett döntök, az még az X-Faktor eredményétõl is függ.

Mi mással is zárhatnánk egy ilyen beszélgetést, mint hogy sok sikert kívánunk a bonyhádiak nevében is. És Tarány Tamás Vasember-dalából álljon itt egy részlet, mely most neki is szól: „A küzdelem mit ér Minden tét nélkül, Adj hát bele mindent És a végén fejedre kerül Babérkoszorú, Melyet jól kiérdemelsz, Vagy a pezsgõvel teli serleg, Mit a fejed fölé emelsz.”

A beszélgetést követõen Tarány Tamás magabiztos szerepléssel továbbjutott a következõ fordulóba. Hajrá Tamás!