Acélmagnóliák és versek a bõvülõ repertoárban

Megkezdte az új évad próbáit a bonyhádi XXI. Mûvészeti Mûhely. Franyó Róbert mûvészeti vezetõtõl megtudtam, hogy a színpadon kapott feladatok azonnali teljesítését bemutató Beugró továbbra is havi rendszerességgel fog mûködni, mert szereti a közönség. A Beugrónak lesznek újabb közremûködõi is az általános iskolás korosztályból, így mostantól a Vörösmarty iskolában lesznek ezek az elõadások.

Az elmúlt évad „termésének” köszönhetõen vannak még teljesítendõ felkérései a társulatnak. Október 28-án például saját estjük lesz a szekszárdi Német Színházban, melynek keretében William Mastrosimone Pulóvergyûjtõjét, és a Pilinszky Weöresben tangóharmonikával címû vers-szimfóniát adják elõ. Utóbbi bemutatására további 2-3 alkalommal sor fog kerülni az évben.

– Most hétvégén sajnos nem tudunk részt venni a Kaleidoszkóp versfesztiválon olyan technikai okok miatt, hogy nem férnénk el az adott négyzetméterekben a Pilinszky elõadással, bár nagyon várnának bennünket. Viszont az Országos Versmondó Szövetség felkérte mûhelyünket, hogy a tavaszi 10 éves jubileumi rendezvényükön mindenképp legyünk ott. Közben január 28-án szeretnénk elvinni Makóra is a darabot – mondja Franyó. – A tavalyi évad termése a Marquez monodráma Kató Hajnalkával. Ebben rengeteg munka van, kapunk külsõ segítséget is, például Czajlik Józseftõl, a Kassai Magyar Színház igazgatójától. Az év folyamán többször lehet majd látni, hogy hol tart épp ez az anyag, míg január végén elkerül egy rangos szakmai megmérettetésre Balassagyarmatra.

– Milyen új darabokkal készültök az évadban?

– Az elsõ félévben bemutatjuk Harling: Acélmagnóliák címû darabját, mely 6 nõi szerepet tartalmaz, és hihetetlen lehetõségeket nyújt valamennyi játszónak. Azt gondolom, hogy ez találkozik a mûhelyünk elképzelésével, hogy a játszók személyiségének a kibontakoztatását szolgáljuk. Készítünk egy Lackfi-estet, melyben Lackfi János versein kívül helyet kap Kiss Judit Ágnes és sok klasszikus is. A versek által megjelenített világok mind krízis szituációkat fognak körbejárni, amelyek akár családban, akár lakóközösségben, akár egy nemzet életében adódnak. Ebben a mûsorban – a Pilinszkyhez hasonlóan – tánc is lesz, a BONI moderntánc tagozatának vezetõje, Szarvas Szilvia mellett más táncosokkal is összesodort minket a szél és úgy tûnik, hogy egy Markó-iskolában képzõdött táncossal is együtt fogunk dolgozni. E darab próbái a városi könyvtárban lesznek, melynek munkatársaival egy közös pályázatot is beadtunk. A mûhely felnõtt tagjai pedig Pécsett készítenek egy másik darabot néhány külsõ segítõ bevonásával, ez Lanford Wilsonnak a Kéretik elégetni! címû 4 szereplõs bulvárdarabja. Tervben van a Kövek a zsebben elõadása is, hogy sikerül-e megvalósítani, az attól függ, mennyire fér be a résztvevõ gimnazisták életébe a plusz munka.

– Idén is megmérettettek néhányat a munkáitok közül?

– Ez már a tavasz programja lesz. Jó szokásunk szerint elvisszük az elkészült anyagokat olyan külsõ helyszínekre, ahol szembesülhetünk a szakma hozzászólásával. Ezek a külsõs találkozók azért is hasznosak, mert láthatunk nagyon értékes dolgokat, sokat tanulhatunk, ötleteket meríthetünk. El fogunk menni Balassagyarmatra, részt veszünk az Országos Diákszínjátszó Egyesület minõsítõ rendezvényén, elmegyünk Vasvárra, illetve Ajkára az Aranydeszka fesztiválra. Ezek között olyan is van, melyhez jeles szakmai ajánlásra van szükség, pl. a balassagyarmatihoz, vagy nyáron egy százhalombattai nemzetközihez. Ezeket az ajánlásokat beszerezzük és bízunk abban, hogy a tavalyi évad második feléhez hasonlóan ismét anyagi támogatást nyújt a gimnázium és a város önkormányzata, hogy el is tudjunk utazni ezekre a helyszínekre.

A XXI. Mûvészeti Mûhely eddigi tagjai megmaradtak, az idén érettségizõ Szabó Zoltán is tudja egyeztetni a fellépéseket az egyetemi tanulmányaival, ezenkívül 2 újabb középiskolással bõvült a társulat.