Háromnapos konferencia: a néphagyomány szerepe a vidékfejlesztésben

Mától vasárnapig Bonyhádon és Kakasdon rendezi meg régiós Konferencia sorozatának 3-4. állomását a Muharay Elemér Népmûvészeti Szövetség. A program témája: a néphagyomány és a népmûvészet szerepe a vidékfejlesztésben. A konferencia célja, hogy fórumot adjon a vidékfejlesztésben érdekelt hivataloknak, intézményeknek, civil szervezeteknek, népmûvészeti csoportoknak. A mai nyitó programra Bonyhádon kerül sor. Miután a vendégek megtekintik a Völgységi Múzeum tárlatait, 14.30 órakor a Városháza dísztermében kezdõdik a konferencia. A vendégeket köszönti és a bukovinai székelyeket bemutatja: Potápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere, országgyûlési képviselõ, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Két elõadást hallhatnak a jelenlévõk: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár: A bukovinai székelyek kultúrája, beilleszkedése a Dél-Dunántúlon; Csibi Krisztina néprajzkutató, muzeológus: Hagyományok és továbbélésük a bukovinai székelyek körében.

Október 8-án, szombaton a kakasdi Faluházban folytatódik a rendezvény, 9 órától. Délelõtt elõadások várják az érdeklõdõket: Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató: A népmûvészet szerepe a tradicionális közösségekben és napjaink falusi társadalmában. Dr. Eperjesi Tamás vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgató (VM VKSZI): A magyar vidékfejlesztés kormányzati törekvései. Cserép László fõosztályvezetõ (Nemzeti Erõforrás Minisztériuma): Vidékfejlesztés, kulturális fejlesztés. Dr. Csizmadia László elnök (FATOSZ): A falusi és agroturizmus stratégiája. Kocsisné Rátkai Melinda, Tolnai Hármas Összefogás (HACS): A kistérségi fejlesztés tervei, gyakorlata, eredményei. Fórum, hozzászólások.

Délután 14 órától Kerekasztal beszélgetés lesz, a beszélgetést vezeti: Dr. Minorics Tünde néprajzkutató (Pécs), meghívott vendégek: Lõrincz Etel szövõ iparmûvész (Bonyhád), Schram Antal, az „Alte Kamaraden Blaskapelle” elnöke (Mecseknádasd), Szabadi Mihály koreográfus, Sióagárd krónikása, Vargáné Kovács Veronika hímzõ, csipkekészítõ (Sióagárd). Október 9-én, vasárnap Tolna–baranyai kirándulásra indulnak a konferencia résztvevõi.