Segítik a gondokkal küzdõ családokat

A Bonyhádi Független Roma Egyesület 2011. március elsejével nyert támogatást a Támop 5.3.5-ös „Kísérleti program az adósságcsapda megelõzése érdekében” elnevezésû pályázaton, Forintra forint projektcímmel. Ez a program a Tamási kistérségben valósul meg, mert a pályázati kiírás feltétele volt, hogy leghátrányosabb helyzetû kistérségben valósítható meg, ez pedig Tolna megyeében a Tamási kistérség. Így Tamási, Fürged, Tolnanémedi és Iregszemcse településeken biztosítja a pályázattal elnyert szolgáltatást a bonyhádi egyesület.

A pályázat keretében minimum 240 családot vonnak be országos szinten a programba. Olyan családokat, amelyek mindennapi gondokkal küzdenek, nehéz számukra a rezsiköltségek kifizetése, illetve már adósságokkal küzdenek. A segítségnyújtás abban áll, hogy ha a család együttmûködik az adósságkezelõ szakemberrel, akkor egy 25%-os önrész vállalása esetén az önkormányzat megelõlegezi a fennmaradó 75%-os tartozást, amit õk az államtól vissza tudnak igényelni. Ezenkívül a támogatottnak részt kell venni különbözõ képzéseken, elõadásokon, konzultációkon.

Azok a családok, amelyek kicsit jobb jövedelmi viszonyokkal rendelkeznek és dolgoznak a szülõk, az Autonómia Alapítvány által indított megtakarításos programban vehetnek részt. Ez azt jelenti, hogy az Autonómia Alapítvány szakemberei a jelentkezõ családokat megvizsgálják, jövedelmi viszonyaikat átnézik, és a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezetnél nyitott saját számlájukon megspórolhatnak havonta 5-10 ezer Ft-ot, egy meghatározott cél érdekében. Ez lehet fürdõszoba felújítás, nyílászárócsere, szigetelés, vagyis olyan dolgok, amelyek csökkentik a késõbbiekben a család kiadásait.

Most zárult a projekt elsõ 6 hónapos szakasza. A Tamási kistérségben közel 50 család jelentkezett a 4 településrõl. Nyolc fõállású mentor segíti ezen családok problémáinak a megoldását, figyelik a befizetéseiket. Egy másik segítség a rászoruló családoknak, hogy a magyarországi Habitat Alapítvány ingyenes házfelújítási segítséget nyújt önkénteseivel azon családok számára, akik ezt igénylik. Ezeken kívül a projekt tartalmaz szabadidõs családi programokat, közös kirándulásokat, színházlátogatásokat, strandolást, közös fõzõcskézést. Vagyis a projekt vezetõi törekszenek arra, hogy minél nagyobb legyen az összetartás a résztvevõ családok között.