A bonyhádi Vasember a „maffiózók földjén”

20110924-1.jpgTamás Zsolt, a bonyhádi Vasember 2007-ben ért fel a csúcsra, és lett a világkupa futamok azévi gyõztese. Azóta három éven át a versenyszervezést helyezte elõtérbe, és 2 világkupa meg egy világbajnokság bonyhádi megszervezésével bizonyította, hogy csapata támogatásával ebben a kategóriában is tud maradandót alkotni. Idõközben azonban egyre nagyobb vágyat érzett, hogy ismét a pályán próbálja ki erejét, és idén több erõpróbán is helytállt. Ezt a 2011-es sorozatot pedig egy nagy dobással szeretné zárni: szeptember 30-án Olaszországban rajthoz áll a 10 nap 10 Ironman versenyen!

– A világrekorder Vincenzo Catalano és a szintén ultratriatlonista Giorgio Alessi rendezi ezt a versenyt a szicíliai Ennában, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy a 2007-es eredményeimre tekintettel, és a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség alelnökeként is képviselhetem a sportágat. Régi nagy vágyam, hogy harmadszorra is teljesíthessem a 10 nap 10 Ironman-t, a 2006-os és 2007-es mexikói verseny után. Most adódott az alkalom, hogy Európán belül, szinte harmadannyi költségbõl indulhatok egy ilyen versenyen – lelkesedik Tamás Zsolt.

20110924-2.jpgA bonyhádi sportolónak nem lesz egyszerû dolga, hiszen a jelenleg a rajtlistán szereplõ 23 név között szerepel David Clamp, akinek már évtizedes múltja van az ultratriatlonban, Vincenzo Catalano világrekorder, és több olyan sportoló, akik világkupákat, Európa-bajnokságokat nyertek. Zsolt elsõdleges célja a 10 napos verseny teljesítése, de titokban azért reménykedik egy jobb helyezésben is. A napi penzum: 3800 m úszás (25 méteres medencében), 180 km kerékpározás, 42,2 km futás (utóbbiak 5 km-es versenyautó pályán). A bonyhádi sportoló 150-160 órás összidõvel lenne elégedett, az úszásra naponta másfél, a kerékpározásra 7, a futásra pedig 6 órát tervez.

– Az idei évben – a fokozatosság elvét betartva – márciusban egy Pécs-Harkány futóversennyel, áprilisban a sárvári 24 órás futóverseny teljesítésével indítottam. Júniusban Neulengbachban egy dupla, júliusban Lensahnban egy tripla Ironmant teljesítettem. Azt gondolom, mostanra az állóképességem elérte a 2006-07-es formámat. Augusztusban a budapesti CardioControlnál teljes állapotfelmérést végeztek rajtam, és jobb eredmények születtek mint 2-3 évvel ezelõtt. A futópados terheléses vizsgálat is visszaigazolást ad arra, hogy bátran nekiindulhatok ennek a versenynek. Egyébként Olaszországban a szívgyógyászat nagy bázist épít a sportolók vizsgálatára, és itt ezen a versenyen is jelen lesznek egy szívgyógyászati kutatásokban jártas klinika képviselõi, akik a sportolókat minden nap meg fogják vizsgálni.

Zsolt segítõje Olaszországban a szekszárdi Miszlai Zoltán lesz, aki hónapokig dolgozott Olaszországban kerékpárszerelõként, és az ultratriatlonra is van rálátása, hiszen 3 éven keresztül õ szervizelte a bonyhádi világversenyeken a kerékpárokat. Az indulás elõtti nehézséget egyedül az adja, hogy a hátralévõ egy hét alatt még támogatókat kell találjanak a hiányzó mintegy 200 ezer Ft-ra. Zsolt nem szeretné, ha a pénzhiány lenne az akadálya, hogy Olaszországban képviselhesse Bonyhádot és Magyarországot, hiszen egyedüli magyar versenyzõként indul.

– Nagy az elszántság bennem, és a családom támogat, ami nélkül nem is tudnék nekivágni. Készülõdés közben már a jövõn is gondolkodom. Terveim szerint inkább hazai versenyeken, a triatlon rövidebb távjain 20110924-3.jpgindulnék. Egyre kevesebb idõm van a 3 sportágból felkészülni, viszont a futás a legerõsebb versenyszámom, ezért kacérkodom jövõre az UltraBalaton és az Athén-Spárta futóverseny gondolatával. Az ultratriatlonban rengeteg új és fiatal sportoló van, nagyon erõs a mezõny, számomra ezért is lesz most kihívás, hogy a 10 nap 10 Ironman kategóriában meg tudom-e ismételni a 2006-07-es eredményemet.

A szicíliai 10 nap 10 Ironman egy debütáló verseny. A fõszervezõnek, Vincenzo Catalanonak feltett szándéka, hogy évente megrendezze az erõpróbát, hiszen rengeteg európai versenyzõ nem tudja megfinanszírozni a mexikói ultraversenyekre való utazását. Amennyiben most az elsõ szicíliai verseny szervezése és lebonyolítása jól sikerül, akkor a késõbbiekben a szervezõk megkaphatják egy világkupa vagy világbajnokság rendezési jogát.

Az olaszországi verseny rajtja szeptember 30-án lesz. Tamás Zsolt most is számít az itthonról érkezõ bíztató sms-ekre, e-mailekre, ezek mindig hatalmas erõt adnak számára. A verseny eredménye a http://www.decaironman.com/ oldalon követhetõ majd.