Két nemzet barátságának avattak emlékmûvet

20110918-10.jpgBonyhád Város Önkormányzata és a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság ma délelõtt avatta föl a Magyar-Lengyel Barátság Emlékmûvét. A fafaragott alkotás a Széchenyi tér és a Gyár utca keresztezõdésénél, a Székely emlékparkkal szomszédos területen kapott helyet.

20110918-11.jpgAz avatási ceremónián szép számmal jelentek meg érdeklõdõk mindkét nemzet képviseletében, Bonyhád lengyel partnertelepülésérõl, Jastrowie-ból is érkezett küldöttség. Elsõként Surján József, a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság alapítója mondott beszédet. Szólt a szervezet 2010. június 9-i megalakításáról, és hogy idén márciusban vetõdött föl egy emlékmû ötlete. Az alkotást idõsebb és ifjabb Kercsó József tervezte meg, õk irányították a faragási munkát is, melybõl magyarok, lengyelek és székelyek egyaránt kivették a részüket. Surján József felhívta a figyelmet az emlékmû közelében álló egy gyökerû, de két törzsû fára, mely szintén a két nép barátságát szimbóluma lehet.

20110918-12.jpgPiotr Wojtiuk, Jastrowie polgármestere úgy fogalmazott beszédében, hogy ez az emlékmû közös történelmünk fontos része, hiszen a rajta olvasható nevek (Géza fejedelemtõl II. János Pálig) érzéseket váltanak ki belõlünk. Bonyhád és Jastrowie 2005-ben létesített partnerkapcsolatot egymással, és ez a megállapodás mindkét településnek fontos. A lengyel polgármester megemlékezett a Teleki-kormány 1939-es döntésérõl, mikor megnyitották az országhatárt és testvéri szeretettel fogadták a menekülõ lengyeleket. Piotr Wojtiuk idézte a lengyel mondást, mely szerint „Igazi barátságok csak szerencsétlenségben köttetnek”.

20110918-13.jpgPotápi Árpád János országgyûlési képviselõ, Bonyhád város polgármestere beszédében felidézte, hogy 2007-ben döntött úgy a parlament, hogy március 23. legyen a Lengyel-Magyar Barátság Napja, és ezt Lengyelországban is megszavazták. A polgármester egyedülállónak nevezte e két nép ezeréves barátságát és azt ígérte, hogy Bonyhád segít abban, hogy városunkon keresztül hazánkat is megismerhessék lengyel barátaink.

20110918-14.jpgAz emlékmûnél avatóbeszédet mondott Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete. Kiemelte az ezer évre visszanyúló dinasztikus kapcsolatot, melynek során e két nemzet sikeresen ment át a próbán. A lengyel menekülõk a világháborúk során menedéket és iskolát találtak Magyarországon, 1956-ban pedig a lengyelek segítették a magyarokat vérükkel.

20110918-15.jpgA beszédet mondók közösen leplezték le a fehér lepellel letakart, nemzeti színû szalagokkal átkötött emlékmûvet, melyet Bonyhád és Jastrowie katolikus papjai, Erb József és Lacki Stanislaw áldott meg. Az ünnepségen közremûködtek a Völgység Néptáncegyüttes elõképzõsei, Frank Tamás versmondó és a Bartina zenekar.

20110918-16.jpg

 

 

 

 

 

20110918-17.jpg