Magyar piac Hochheimban

20110917-1.jpgKolbász, szalámi és pálinka volt a legkelendõbb áru szeptember 10-én a Hochheimban rendezett magyar piacon. A Filóné Ferencz Ibolya alpolgármester, Glöckner Éva Német Kisebbségi Önkormányzati elnökhelyettes és Pál Tamás alkotta bonyhádi delegáció több okból is kapott meghívást a németországi testvértelepülésre.

Hochheim 25 éves testvérvárosi évfordulóját ünnepelte a francia Le Pontet-val, és a Bonyhádi Baráti Kör is ez alkalomból rendezte a karitatív célú magyar piacot. A látogatók nem csak az ékszerdoboznak is beillõ több mint ezer éves városkát ismerhették meg, de az ünnepsorozat minden momentumára is meghívást kaptak. Így részt vehettek az ünnepi ceremónián, a díszvacsorán, tanúi lehettek amint célba ér egy népes sportolókból álló csoport, akik lefutották a Le Pontet és Hochheim közötti mintegy 1100 km-es távolságot, de élvezhették Liane Schellheimer asszony és a Bonyhádi Baráti Kör tagjainak gondoskodó szeretetét is.

A piac napján a város fõterén felállított házikóban a magyar bor, szalámi, paprika, fûszerek és méz mellett a barackpálinka is igen keresett volt. A piacot ugyan 9 órára hirdették meg, mégis már 8 órától folyamatosan érkeztek a vevõk, akik egy pillanatnyi pihenõt sem hagytak az árusoknak. Többen is jöttek, akik magyarul üdvözölték a bonyhádiakat, hiszen sokan élnek azon a környéken, akiket Mucsiból telepítettek ki.

A munka oroszlánrésze a magyarokra hárult, bár a Bonyhádi Baráti Kör tagjai lelkesen segítettek a szervezésben, díszítésben és az árusításban is. Ugyanakkor folyamatosan érkeztek felajánlók is, akik könyveket, játékokat, labdákat ajánlottak fel a magyaroknak. A hagyományosan szeptemberben megrendezésre kerülõ piac bevételét a bonyhádiak magukkal hozhatták, amit a város a Német Kisebbségi Önkormányzattal közösen felállítandó emlékmû költségeire kíván fordítani. Az emlékmû a tervek szerint a Bonyhádon békében együtt élõ nemzetiségeknek állítana emléket.