Modenában versengenek a földrajzosok

20110902-10.jpgA világ legjobb földrajzos diákjai idén az olaszországi Modenában mérik össze tudásukat az International Earth Science Olympiade (Nemzetközi Földtudomány Olimpia) keretében. A négyfõs magyar csapatba országos versenyeredményei alapján beválogatták a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulóját, Tekeli Tamást, aki szeptember 5-én utazik a földrajzos válogatottal a tíznapos világversenyre.

Gruber László, a bonyhádi gimnázium földrajzszakos vezetõtanára így értékeli tanítványát: – Tekeli Tamás 2006-ban kezdte meg tanulmányait iskolánkban, és már a kezdetekkor felhívta magára a figyelmet sokoldalúságával, alaposságával. Tamás rendszeresen bejut a megyei, területi, regionális, illetve országos versenyek döntõjébe, ahol több esetben kiváló helyezést ért már el. Ezek közül is kiemelkednek a földrajzból, illetve matematikából elért eredményei. Amellett, hogy a korábbi években két alkalommal bejutott a Less Nándor Országos Földrajzverseny döntõjébe és a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny legjobbjai között tudhattuk (2. díj), a 2009/10-es tanévben megnyerte az ország legszínvonalasabb földrajzi szakmai versenyét, a Lóczy Lajos Országos Középiskolai Földrajzi Tanulmányi Versenyt, s ezzel kiérdemelte a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott „Kiváló Ifjú Geográfus” címet. Utóbbi versenyen igen nagy hangsúlyt kap a terepi tájékozódás (s a hozzá kapcsolódó feladatok), amelyet Tamás hibátlanul (!) oldott meg. A 2010-11-es tanévben – tizenegyedikesként – a földrajz OKTV döntõjébe is bejutott, ahol 6. helyezést ért el.

Mindemellett a Kõrösi Csoma Sándor Nemzetközi Földrajzversenyen 8. helyezett volt. Többek között Tamás teljesítményeinek is betudható, hogy iskolánkat a múlt tanévtõl a National Geographic Szerkesztõsége bázisiskolájának jelölte. Tamás a mostanit megelõzõ tanévekben a KöMaL országos ranglistáján 9., majd 5. helyezést ért el, s büszkék vagyunk arra is, hogy a Szõkefalvi-Nagy Gyula Matematika Emlékversenyen kétszer is dicséretet érdemelt ki.

Diákunk jelenleg hazánk egyik legjobb kvízjátékosa is korosztályában. 2009-ben és 2010-ben egyaránt 1. helyezést ért el az országos mûveltségi vetélkedõkön amellett, hogy évek óta õ az iskolánk által szervezett ún. „Geográfiai Kvízelítõnek” is a nyertese. A 2010/11-es tanévben a KUTDIÁK esszépályázatán kategóriájában országos 1. helyezést ért el, s így részt vehetett a káptalanfüredi táborban is. Tamás tagja volt az ország legsikeresebb földrajzos középiskolásait felvonultató, 2011-es, SZTE által szervezett nyári kutatótábornak is. Több természettudományi (s nem mellesleg társadalomtudományi) tárgyból regionális, illetve megyei eredménnyel is büszkélkedhet.