Önkéntesek segítik a házfelújításokat

20110827-2.jpgA kánikula ellenére komoly munka zajlott a héten Kisvejkén, mely a következõ héten Tevelen és Bonyhádon folytatódik. Az Autonómia Alapítvány felkérésére ezen a három településen dolgoznak önkéntesek a Szociális Építõtábor Egyesület szervezésében. Jákovics Vilmos, az Autonómia Alapítvány helyi tanácsadója elmondta, hogy három hónappal ezelõtt kezdték el megszervezni ezt a munkát.

– Az Autonómia Alapítványnak van az IDA program keretében a Befektetés a házainkba címû projektje, melybe országos szinten 110 alacsony jövedelmû családot vontak be, akik lakásfelújításra takarékoskodnak. A futamidõ 6-tól 18 hónapig terjedhet. A család határozza meg, hogy mennyivel tud takarékoskodni havonta, ami minimum 5 ezer, maximum 15 ezer Ft lehet. Amennyit ez idõ alatt megtakarítanak saját számlájukon, az alapítvány ugyanennyivel kiegészíti, és ezt az összeget saját lakóházuk felújítására kell költsék. Olyan felújításokat részesítünk elõnyben, amelyek csökkentik a család kiadásait, pl. szigetelés, fûtéskorszerûsítés. Sajnos nagyon sok család a legalacsonyabb összeggel tudott csak takarékoskodni, és hiába vannak benn 18 hónapig a programban, kevés a megtakarítás. Ezért kerestünk önkénteseket ezekhez a felújításokhoz, hogy minél kevesebb legyen a munkadíj költsége. Ami szakembert igényel, azt nyilván szakemberrel fogjuk elvégeztetni, de amit az önkéntesek is meg tudnak csinálni, azzal csökkenteni tudjuk a kiadásokat, és több pénzt lehet fordítani az anyagköltségre.

20110827-1.jpg– Az Aparhanti Független Roma Egyesülettel – melynek a vezetõje vagy – Kisvejkén mûködtetitek a Máj sukar juma tanodát, melynek a fiataljai szintén találkoztak az önkéntesekkel.

– Valóban, mi is kapcsolódtunk a Tanodásokkal a programhoz. Az önkéntesek augusztus 21-28. között színes, izgalmas programokkal várták a fiatalokat, de nem csak a Tanodásokat, hanem a faluból érkezõ összes gyermeket. A napi programokon 25-30 gyerek vett részt, a programok között szerepelt lampionkészítés és bátorságpróba, de tûzzsonglõrök is jöttek hozzánk.

Az önkéntesek vezetõitõl megtudtam, hogy a Szociális Építõtábor Egyesület a Társadalomelméleti Kollégiumból nõtte ki magát. Két éve kezdtek el építõtáborokat szervezni, tavaly két háromhetes turnust Nagykanizsára, idén pedig Kisvejkére, Tevelre és Bonyhádra, ahol 20110827-3.jpgnaponta 20 önkéntes tevékenykedik (köztük építészhallgatók, szakácsok, villanyszerelõk). Az önkéntesek harmada újonnan érkezett idén, ez az érdeklõdés a médiaszerepléseknek és a Facebook-on mûködtetett oldalnak köszönhetõ.

Az önkéntesek utazására és a Tanodás tábor programjaira az EON Tetterõ pályázat elsõ díja adott fedezetet. Az idei évben a Társadalomelméleti Kollégiumért (TEK) Szociális Építõtábor projektje érdemelte ki a Sozialmarie pályázatán a 15.000 eurós innovációs fõdíjat, így már biztos, hogy jövõre is lesz önkéntességen alapuló építõtábor hazánkban. A szervezõk elmondták, hogy szeretnének visszatérni az eredeti ötlethez, azaz önkormányzati szociális bérlakásokon dolgoznának a jövõben.

tanodalogo1.jpg  tanodalogo.jpg