Az agrárfórumon 400-an vettek részt

20110812-3.jpgA XV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozással, vagyis az országos agrárfórummal kezdõdött ma délelõtt a Tarka Marhafesztivál. Dr. Füller Imre szervezõ, a Magyartarka Tenyésztõk Egyesületének ügyvezetõ igazgatója köszöntõjében elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklõdés a szakmai fórum iránt: 15 évvel ezelõtt 150, ma már 400 szakember regisztrált a rendezvényre. Beszélt az egyesület által elért sikerekrõl is, hogy a tej- és hústermelésben meg tudták tartani a kettõs hasznosítású jelleget. Az érlelt magyartarka hús iránt is van kereslet, így hetente 10-15 bika kerül levágásra. A magyartarka húsra pedig megkapták a HÍR (Hagyományok – Ízek – Régiók) védjegyet, a mai marhagulyás is ilyen húsból készült.

Czerván György agrárgazdaságért felelõs államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium) elõadásában beszélt arról, hogy 9 ezer hektárnyi kukorica területet kell megsemmisíteni a hazánkba bekerült GMO-szennyezett termények miatt. Sok csapás érte a mezõgazdaságot az elmúlt egy év alatt, gondoljunk csak az árvízre, belvízre, jégviharra, fagykárra, vörösiszap-katasztrófára, e-koli baktériumra. A Vidékfejlesztési Minisztériumban igyekeztek helytállni, elkészítették a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiát. Új kárenyhítési törvényt készítettek, mely 2012 januárjától remélhetõleg életbe is lép. Az államtitkár fontosnak tartja a földkérdés rendezését, és hogy a mezõgazdasági valamennyi ága jövedelmezõ legyen. A minisztériumban 20110812-4.jpgkiemelten fontosnak tartják az állattenyésztést, hiszen anélkül nincs eredményes növénytermesztés, mezõgazdaság, illetve vidék. Magyarországon a szarvasmarha állomány az elmúlt 10 évben sajnos 15%-kal csökkent, jelenleg 681 ezer állatról beszélhetünk, ebbõl 390 ezer tehén. A magyartarka állomány 2011 januárjában 61.500 volt, a teljes szarvasmarha állománynak ez csaknem a fele, vagyis a legjelentõsebb hazai fajtáról van szó.

Szõke Pál, az MVH Területi Ellenõrzési Fõosztályának a helyettes vezetõje a helyszíni ellenõrzések tapasztalatairól beszél. Mint mondta, a helyszíni ellenõrzésnek nem a hibakeresés a lényege. A hibák akkor fognak csökkenni, ha a 20110812-5.jpgkedvezményezettek ismerik a kötelezettségeiket. Dr. Pleva György, az MGSZH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese a közelmúlt élelmiszerbiztonsági eseményeirõl adott tájékoztatást, köztük az e-koli botrányról, mely 4 ezer ember megbetegedését okozta az Európai Unióban.

A konferencia végén mindenki türelmesen kivárta a sorát, hogy a sült ökörbõl vagy a marhagulyásból ebédelhessen, miközben további szakmai eszmecserékre nyílt lehetõség. A mai szórakoztató programok 16 órakor kezdõdnek a bonyhádi szabadtéri színpadon, az Alma zenekar fellépésével.