Megkezdõdött a Bukovinai folklórfesztivál

20110805-6.jpg20110805-7.jpgMa délután kiállítás megnyitóval és könyvbemutatóval vette kezdetét a „Bukovinai Találkozások” XXII. Nemzetközi Folklórfesztivál háromnapos rendezvénysorozata Bonyhádon. A vendégeket énekszóval köszöntötte Dimén Evelin és Dimén Vivien. A 20110805-12.jpgszervezõ Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége nevében Szarvas Irén irodavezetõ köszöntötte a szépszámú közönséget, azt is megfogalmazva, hogy a bukovinai székely öntudatot erõsíti a hagyományos fesztivál. Csibi Krisztina, a Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Izsák Balázst, és alelnökét, Bíró Zsoltot. Izsák Balázs elmondta, hogy Erdélyben mindenki ismeri a bukovinai székelyek történetét, hiszen a családok máig szájról szájra adják a rokonság 20110805-10.jpgtörténetét. Ezért is tartották fontosnak, hogy a közelmúltban a Székely Nemzeti Tanács és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének vezetõje aláírjon egy szerzõdést, így létrejöhetett végre egy intézményes kapcsolat Székelyföld és a bukovinai székelyek között. Szeretnének rendszeresen részt venni egymás rendezvényein, és a barátság szimbólumaként az elnök úr átadta Csibi Krisztinának tanácsuk zászlaját, melyen a félhold és a csillag szimbólum a világon bárhol élõ székelyek összetartozását jelképezi.

A megnyitón felszólalt Zbigniew Kowalski, az öt országban megrendezésre kerülõ nemzetközi fesztiválsorozat megalapítója is. Elmondta, hogy egy héttel ezelõtt zárult a fesztivál elõzõ állomása Campulung-ban, és az esõ ellenére is sikeres programokat tudtak lebonyolítani. Örömmel mondta, hogy a fellépõ együttesek mellett mindig a nézõk is kíváncsiak a bukovinai székelyek kultúrájára, és a találkozási lehetõség is mindig örömet okoz az érdeklõdõknek.

20110805-8.jpg20110805-11.jpgA Hazatérés 1941. címû fotókiállítást Fábián Margit ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Beszédében bemutatta a székelyek hajdani életét, akik sosem tudták igazán megszeretni Bukovinát, mely nem tudott biztos megélhetést nyújtani számukra. A tárlat legtöbb fotóját Bognóczky Géza, Andrásfalva református tiszteletese készítette, aki hûséges pásztora volt nyájának, ezért Bácskába, majd Hidasra is követte õket. A kiállításon dr. Kaiser József tisztiorvos, Horváth József operatõr, dr. Sebestyén Ferenc és Juhos Nándor fotóiból is láthatnak, ezek a hazatelepítésen kívül családi fotókat, bukovinai házakat is bemutatnak. Fábián Margit arról is szólt, hogy 1941-ben nagy örömmel és reménnyel érkeztek Bácskába a bukovinai székelyek – akkor még nem tudhatták, hogy ez csak egy állomás lesz számukra. Mégis sorsforduló volt annak tekintetében, hogy magyarokká válhassanak, válhassunk.

20110805-9.jpgA mai program záró momentuma Rudolf László két könyvének bemutatója volt: a Bukovinából Bácskába 1941 – Horváth József fényképalbuma, illetve a Bukovinából Bácskába 1941 – Az áttelepülés krónikája a találkozó szombati helyszínén is megvásárolható lesz. A program 16 órakor kezdõdik a közremûködõ együttesek viseletes felvonulásával és menettáncával a városi könyvtártól a mûvelõdési központ szabadtéri színpadáig, majd 17 órakor lesz a gálamûsor, melyen a hazai csoportokon kívül bemutatkoznak vendégek Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából, Ukrajnából és Szerbiából is. A szombati napot nemzetközi táncház zárja.