A kakasdi néptáncosok sikere Balatonberényben

20110729-1.jpgA Dunántúli Amatõr Mûvészeti Fesztiválon két csoportját is szerepeltette július 23-án a BONI Bartók Béla Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Kakasdi Néptánc Tagozata. A délelõtti esõt délre felváltotta a kissé felhõs napsütéses idõ, így a mûvelõdáési házból a szabadtéri színpadra költöztek a fesztivál résztvevõi. A négytagú zsûri már több éve figyeli az amatõr néptáncosokat, így a felkészülés utolsó heteiben egészen az eredményhirdetésig nagy volt az izgalom a kakasdi táncosok körében. A kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat elõzõ táncosai, csoportjai már megmérették magukat Balatonberényben, ezért mondhatták el a mai fiatal táncosoknak, hogy nagyok az elvárások ezen a fesztiválon. Eddig 3 arany minõsítéssel tértek haza a kakasdiak, most sem akarták a gyerekek lejjebb adni.

A gyerekcsoport rábaközi táncokat mutatott be Varga János „Tessék, tessék…” címû koreográfiájában. Az ifjúsági csoport szintén Varga János koreográfiáit, a „Bukovina közepibe” és a „Falu végén kurta kocsma” címûeket adták elõ a Csurgó Zenekar kíséretével a szakértõ zsûrinek.

20110729-2.jpgSajti Sándor zsûrielnök szerint a kakasdi csoporton a tíz évvel ezelõtti bemutatkozásához képest is látszik az önmagára találás. Szépen táncolnak az utánpótlást biztosító gyerekek, lendületes az ifjúság és a hagyományokhoz is méltón tud visszanyúlni a csoport. Miután a mûvészeti vezetõ, Varga János tolmácsolta a zsûri szavait a táncosoknak, pattanásig feszültek az idegek, az eredményhirdetés során tapintható volt a gombóc a torkokban.

A zsûri elõször a közremûködõ zenekarok közül a Csurgónak adott Különdíjat. A kakasdiak is mindannyian felállva ujjongtak. A folytatásban a kakasdiak mindhárom koreográfiáját arany fokozatúra értékelte a zsûri. Fergeteges ünneplés, örömkönnyek hullatása és gálaprodukció elõadása közepette oldódott a feszültség minden szereplõben. A díszoklevelek és a serlegek (a zenekar kérésére az övék is) a kakasdi Faluházban kapnak méltó elhelyezést.