Egészségre nevelõ és szemléletformáló életmódprogramok Hidason

Hidas Község Önkormányzatának tavaly benyújtott európai uniós TÁMOP pályázata pozitív elbírálásban részesült, így a lakosok áprilistól kezdve fél éven keresztül több témában is egészségfejlesztési programokon vehetnek részt. Az induló projekt keretében középpontba kerül az egészséges táplálkozás és a baleset-megelõzés, de lesz nagyszabású sportnap és egészségnap is. Hidas Község Önkormányzata projektnyitó rendezvényen ünnepelte a közel 9 millió forintos (100%-os) támogatást.

Dr. Szelle Tibor polgármester elmondta, hogy a projekt keretében elsõként a települési egészségterv készült el, ami alapot szolgáltat a programok szakszerû megvalósítására, egyben biztosítja a település hosszú távú elkötelezettségét az egészségfejlesztés jegyében. Az egészséges életmód népszerûsítése céljából májustól kezdve oktatás-sorozatok indultak különbözõ egészségnevelési témákban. Ezek egyike az energiaegyensúly tréning, amelynek célja, hogy a résztvevõk megismerjék a kalória-bevitel- és leadás egyensúlyának jelentõségét és megvalósításának eszközeit. A programban résztvevõk egyaránt informálódhatnak a helyes táplálkozási szokásokról és a mindennapokba illeszthetõ testedzési formákról. Ezen kívül elsõsegély-nyújtási foglalkozások is lesznek, ahol az érdeklõdõk szívmasszázst, mesterséges lélegeztetést, és a kritikus helyzetekben tanúsítandó helyes magatartásformákat sajátíthatják el, gyakorlati és szituációs feladatok során.

A szeptember 3-án tartandó egészségnapon a hidasi lakók átfogó egészségügyi felméréseken vehetnek részt, és különbözõ elõadásokon ismerkedhetnek meg az egészséges életmód alapjaival, de kisebb sportprogramokat is biztosítanak a látogatóknak, hogy a község lakói tudatosabb, egészségközpontú életet alakíthassanak ki mindennapi életük során.