Magyar rekord született ma Bonyhádon!

20110520-3.jpgA bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium füves pályáján ma reggel mésszel felrajzoltak egy hatalmas rácsozatot. A diákok és a pedagógusok már hetek óta lázban égtek, hogy a világ legnagyobb periódusos rendszerében ki melyik elemet és a felirat mely betûjét jelenítheti meg. A Kémia Nemzetközi Évének tiszteletére – Nagy István tanár 20110520-4.jpgkezdeményezésére – alkották meg ma a világ legnagyobb periódusos rendszerét. Kék, sárga, piros illetve zöld pólóban, egy-egy elem vegyjelével a hátukon, a periódusok és csoportok megjelölésével rakták ki a nagyméretû táblázatot.

A rekordkísérlet igazolására felvételek készültek repülõgépbõl és az iskola magasabb pontjairól. A projektben 243 diák és pedagógus vett részt, eszmei támogatást biztosított a Magyar Kémikusok Egyesülete. A rekord hitelesítésére Bonyhádra érkezett Sebestyén István, a Magyarországi Rekordok regisztrátora, akitõl azt is megtudtam, hogy szinte minden nap van valamilyen rekordkísérlet hazánkban.

– Ez a mai tevékenység és maga a kategória is valamennyire elsõ. Olyan magyar- illetve világrekordunk már van – amire nagyon büszkék is lehetünk, hisz egyben Guinness rekord is -, hogy 4500 ember kialakított egy szív alakzatot. A Bonyhádon emberek által kialakított alakzat egy periódusos rendszer – összegez Sebestyén István. – Azt gondolom, egy különleges magyarországi rekordkísérletnek voltunk ma tanúi, mely egyszerre két kategóriába is besorolható. Egyrészt egy tipikus tömegszerûségi rekordkísérletet láttunk. Az általános szabályok szerint a tömegszerûségi rekordok arról szólnak, hogy egy adott helyszínen nagyon sok ember egyszerre csinál valamilyen meglehetõsen különös dolgot. Itt 243 fõ részvételével alakítottak ki egy hatalmas periódusos rendszert. Másrészt a méret is érdekes, hiszen ekkora, emberek által alkotta élõképben megjelentetett periódusos rendszerrõl nincs tudomásunk Magyarországon. Azt tudom mondani, hogy egy nagyon izgalmas és szép magyarországi rekord született ma Bonyhádon, melyhez szívbõl gratulálok a gimnázium szervezõinek és tanulóinak. Nagyon remélem, hogy további ilyen nagyszerû ötletekkel fognak elõállni, és hamarosan újra vissza tudok ide térni.

20110520-12.jpg– Ha valaki ezt a rekordot meg akarja dönteni, akkor a személyek száma kell több legyen, vagy a rajzolat mérete?

– Lehetõleg minden paraméternek növekednie kéne. Miután ilyen rekord még nem volt Magyarországon, az elsõ kísérlet végrehajtójának azért van helyzeti elõnye a többiekkel szemben, mert bizonyos szabályokat, körülményeket – amelyeket természetesen pontosan rögzítünk a jegyzõkönyvben – õk fektetnek le, szabnak meg az utókor számára. Aki ezek után ezt meg akarja dönteni, annak mindenben igazodni kell ezekhez a szabályokhoz. Nevezetesen a szabályos négyzethálós elrendezéshez, a kiegészítõ feliratok megjelentetéséhez személyenként 1-1 betûvel, stb. A rekord hitelesítéséhez mindenképp szükségesek fotók, vagy az hogy személyesen is jelen legyek a rekordkísérletnél.

Mennyire ötletesek a magyarok rekordkísérletek tekintetében?

– Szerintem nagyon. Aki rekordkísérleten töri a fejét, annak mindig ötletgazdagnak és nagyon elszántnak kell lenni, hiszen csak így sikerülhet egy jó rekordkísérlet.

– Mitõl lesz egy magyar rekordból Guinness rekord?

– Bonyhádon ma magyar rekord született. A londoni könyvkiadó saját maga dönti el, hogy mely rekordokat tartja elég érdekesnek, érdemesnek arra, hogy beletegye a Guinness rekordok könyvébe.

A bonyhádi rekord létrejöttében közremûködõk a „legnagyobb periódusos rendszerrõl” fényképet, valamint részvételüket igazoló oklevelet kapnak.