Újra bányásznak Nagymányokon

20110516-1.jpgÁprilis 19-én újra megkezdõdött a szénbányászat Nagymányok városában. Március 30-án vonultak fel a szakemberek a területre, és az elsõ néhány hét a bányához vezetõ utak rendezésével, dózerolásával, illetve humuszmentéssel telt. A lezárt út helyébe kijavítottak egy másik utat a bányatelep mentén, itt egyelõre akadálya még a kihordásnak, hogy ahol jelenleg vágják a fát, még egy kerülõutat kell csináljanak, hogy ne Nagymányokon keresztül szállítsák ki a szenet.

– Úgy becsüljük, ha birtokba tudjuk venni ezt a területet is és elkezdünk rajta építkezni, akkor 1-2 héten belül olyan állapotba tudjuk hozni, hogy terepképes teherautókkal ki tudunk majd szállítani arrafelé – tájékoztat Kaufmann Tibor, a bánya üzemvezetõje (Calamites Kft.).

– Nemrég kezdték a munkát és ma már szenet is láthatunk.

20110516-2.jpg– Elsõ lépésként lementettük és félrehordtuk a felsõ 60 cm-es humuszos talajréteget, majd elkezdtük a szinteket kialakítani. Ahol jelenleg állunk, már látszik hogy fekete minden, ez a fõ telepünk amit kerestünk. Ezen a lent fekvõ területen már 3 m-rel a felszín alatt megtaláltuk a szenet. Lesz olyan rész, ahol 5-6 méterrel, a gödör túlsó végén pedig 15 m-rel a felszín alatt van. Most elkezdünk a gödörrel ráfordulni a mellette lévõ terepre. A szélén még elhordják a meddõt a kotrógépekkel, és utána elkezdjük ezt a szenet kiemelni.

– Milyen minõségû ez a szén?

– Ennek a teteje még egy viszonylag rossz minõségû szén, ez ugyanis még valamikor a jura idõszakban alakult ki, 200-250 millió évvel ezelõtt, és utána sokáig a felszínen volt. Látszik az agyagos csík benne, ami valamikor egy vízmosás lehetett, amiben összegyûlt az az anyag, amit följebbrõl lemosott a víz. Ez az agyag magába a szénbe is beszivárgott, tehát ennek viszonylag magas a hamutartalma. De néhány helyen már kibukkant az a szén, ami viszonylag darabosabb és tisztább. Ott reméljük, hogy 20-25 ezer KJ/kg-os, jó minõségû feketeszén fog hamarosan a felszínre bukkanni. Erõmûvektõl vannak már megkereséseink ennek a szénnek az átvételére, illetve lakossági szenet is tervezünk – hiszen lenne rá igény -, ha lesz darabos és eladható minõségû. Jelenleg úgy néz ki, hogy többre is lenne igény, mint amennyit ki tudunk egyáltalán termelni.

– Mekkora szénmennyiség kitermelésére készülnek?

– A környezethasznosítási engedélyünk évi 100 ezer tonna kitermelésére szól. Tehát úgy számolunk, hogy kb. naponta 400 tonnát ki tudunk hozni. A munkákat alvállalkozónk, a Szebényi Kft. végzi. Õk korábban az erdõsmecskei gránitbányát mûvelték a komlói kõbánya alvállalkozójaként, és ezekkel a munkagépekkel útépítéseken meg nagyobb földmunkákban több helyen részt vettek már, tehát egy tapasztalt cégrõl van szó.

20110516-3.jpg20110516-4.jpgKaufmann Tibor a meddõhányót és a talajdepót is megmutatta. Ez a hatalmas terület 5-6 év alatt telhet fel a kitermelés során nem hasznosítható földdel, melyet aztán visszatöltenek a már kitermelt területre. Végül õshonos növényekkel fogják beültetni a terepet.

– A 3,2 km-es elkerülõ út építése a napokban kezdõdik, már folyik az erdõ letakarítása és a nyomvonal kitûzése – mondja Karl Béla, Nagymányok Város polgármestere. – Önkormányzati közútról van szó, melyet a bányavállalkozó kötelezettsége megépíteni a saját költségén. Ezt a közutat bárki használhatja, ezen keresztül lesz feltárva a brikettgyár, hiszen annak a teherforgalma sem mehet át Nagymányokon.

– A szénbányánál komoly szakmunka folyik. Tudnak-e a helyieknek munkát adni?

– Most az elõkészítõ szakaszban még nem, de amint megindul a szállítás, rostálás, tehát a tényleges bányászati munka, akkor fognak fölvenni helyi embereket, sofõröket. Folyamatos fejlõdés lesz a következõ 5 évben. Bízom benne, hogy a kõbánya is eljut idén a mûvelés közelébe. A szénbányánál az össz megmozgatott mennyiség 10 %-a a hasznos anyag, a kõbányánál viszont az össz megmozgatott mennyiség 90 %-a lesz hasznos anyag, amit ugye el kell szállítani, így elég jelentõs jármûflottára és dolgozóra lesz szükség.