Hõsök Napja Bonyhádon

20110510-2.jpg1917-ben törvény mondta ki, hogy nemzetünk hõsi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelõ módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni. 1945-tõl aztán fél évszázadon át nem foglalkoztak a törvénnyel. 1992 óta a budapesti Ludovika Akadémia épülete elõtt újból felállították a hõsök emlékmûvét és ismét fejet hajtanak a világháborúk hõsi halottainak, katonai és polgári áldozatainak emléke elõtt. Ez május utolsó vasárnapján történik, a Hõsök Napján. 2001-ben újabb törvény született a magyar hõsök emlékének megörökítésérõl és a Magyar Hõsök Emlékünnepérõl, mégsem hallani igazán a méltó megemlékezésekrõl. A Bonyhádi Airsoft Sportegyesület (BASE) a Völgység fõvárosában idén elsõ alkalommal megrendezi a Hõsök napját, a május 27-28-29-i programsorozattal.

A rendezvény minden korosztálynak kínál megfelelõ programot, hiszen a mai fiatalok nem tudnak a magyar katonai hõsökrõl, akik példamutató életükkel és halálukkal, önfeláldozásukkal hazaszeretetüket bizonyították. A pénteki napon délelõtt a Széchenyi általános iskola felsõ tagozatos tanulói – több mint 200 gyerek – katonai ötpróba versenyen vesznek részt, akadálypályán teljesítik a feladatokat, ezenkívül Toldi-kondi erõpróba, számháború és kötélhúzás is vár rájuk.

A rendezvény mindhárom napján már 9 órától várják az érdeklõdõket a Bonyhádi Airsoft pálya, valamint Bonyhád város déli vízmûtelepének területén (a Szent Erzsébet szociális otthon mögött). Szombaton és vasárnap Magyarok Vására lesz a helyszínen, az érdeklõdõk kipróbálhatják többek között a vályogtéglavetést, a szíjgyártást, a láncing-fonást és a címerfestést is. Az ország szinte minden pontjáról érkeznek katonai hagyományõrzõk, akik különbözõ történelmi korokba nyújtanak betekintést korhû tárgyi eszközök és ruházatok bemutatásával. Az ókortól a modern idõkig több alakulat képviselteti magát: római légiók, honfoglalás kori lovas íjászok, középkori lovagok, huszárok, 2. világháborús hagyományõrzõ egyesületek. Katonai veterán gépjármûveket, fegyvereket, (német, orosz, amerikai) egyenruhákat egyaránt láthatnak az érdeklõdõk.

20110510-1.jpgA tûzoltóság és a rendõrség bemutatót tart, fellép egy kajdacsi együttes katonadalokkal, a Bartina zenekar, lesz mesemondó, habparty, kutyás bemutató, sziklamászók, sportlövõk, íjászok, küzdõsport bemutatók, és tradicionális magyar ételek kóstolója.

A Bonyhád városában található I. és II. világháborús emlékmûvet vasárnap 10 órakor katonai szertartás keretében megkoszorúzzák. Május 29. egyben a gyermeknap is, további készségfejlesztõ programok, játékos vetélkedõk várnak a kicsikre, míg a szülõket grillezõ versenyre invitálják a szervezõk. A program 14 éves kor felett belépõjegyes, de a rendezvény területén minden térítésmentesen kipróbálható.

A rendezvény hagyományteremtõ jellegû, ezentúl minden évben május utolsó hétvégéjén tervezi megrendezni a Hõsök Napját a BASE. A rendezvény mindenféle politikai nézettõl mentes. További információk a szervezõ, a 2008-ban alakult Bonyhádi Airsoft Sportegyesület honlapján: http://www.bonyhadairsoft.hu/hosoknapja

Fotónk a mai sajtótájékoztatón készült, melyet Hangyási Lajos, a Bonyhádi Airsoft Sportegyesület tagja tartott.