Tizennyolcan szereztek végzettséget az INDÁ-val

20110502-6.jpgA Bonyhádon mûködõ Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítõ Egyesület április 28-án rendezte az INDA Völgységi álláskeresõk fejlesztõ programja elnevezésû projekt záró rendezvényét. TÁMOP pályázat keretében valósították meg az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezõk önálló életvitelt elõsegítõ programját, és 51 álláskeresõ, illetve gyesrõl visszatérõ személynek nyújtottak segítséget a térítésmentes képzésekkel.

20110502-5.jpg20110502-7.jpgA projektzárón Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város alpolgármester asszonya köszöntötte a megjelenteket. Dudás Olga projektvezetõ adott összefoglalót a projektrõl. Elmondta, hogy az INDA név a csapat összetartását, a segítõ kezeket, az összekapaszkodást jelképezi. A helyi igényeknek megfelelõen alakították ki a képzési formákat, így konyhai kisegítõ-, illetve ECDL start tanfolyamot indítottak. A résztvevõknek voltak kommunikációs tréningek, pszichológiai- és jogi tanácsadás, családi klubprogramok is. A 20 hónapos projekt során 10 fõ szerzett konyhai kisegítõi OKJ-s oklevelet, 8 fõ pedig ECDL start bizonyítványt. A projekt legnagyobb értéke, hogy 21 embert már munkába tudtak segíteni, holott ezt nem is vállalták a pályázatban.

20110502-8.jpgHerczeg Andrea szakmai vezetõ, az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítõ Egyesület elnöke a szakmai megvalósításról és a tapasztalatokról szólt. A 2003-ban alakult egyesületnek ez volt az elsõ EU-s pályázata. A közhasznú szervezet csoportoknak, családoknak nyújt segítõ kezet, gyûjt adományokat, szervez gyermekprogramokat. Önkénteseiket, szakembereiket rendszeresen képzik, pl. munkaerõpiaci mentor képesítést szereztek. Két újabb program lebonyolítását is tervezi az egyesület: az egyik – az Aparhanti Roma Egyesülettel konzorciumban – álláskeresõknek szólna, a másik hátrányos helyzetû fiataloknak kínálna közösségépítõ programot. A pályázatokat már beadták, az eredményt még várják.

A projektzáró rendezvényen Sántha István, a Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetõje a foglalkoztatási rendszer 2011. évi alakulásáról tartott tájékoztatást, míg Dr. József István pszichológus „A munkanélküliség hatása az egyénre és környezetére” címmel tartott elõadást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.