A szakma „sztárjai”

20110428-1.jpgA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara negyedszer rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, ez évtõl kibõvítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melynek országos döntõjére „IV. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel április 18-20. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor.

Ez évben a szakmák országos versenyeit a nappali tagozaton végzõs tanulók számára 31 szakképesítésben hirdették meg. A döntõbe országosan 130 iskola 254 tanulója jutott be, a TMÖ Szent László Szakképzõ Iskolája és Kollégiuma (TISZK) Jókai Mór Szakképzõ Iskolai Tagintézményébõl három tanuló.

Ketten, Kalmár Ferenc és Gyõrfi Zoltán az építõipari szakmában – festõ, mázoló és tapétázó -, egy tanuló, Jakab Zoltán a gázfogyasztóberendezés- és csõhálózat-szerelõ szakmában adott számot tudásáról. Mindhárom tanuló megszerezte az írásbeli, a gyakorlati és a szóbeli versenyen az elérhetõ pontok 60 %-át, így mindegyikük jeles osztályzatot és szakképesítõ bizonyítványt kapott. Õk már felszabadultan készülhetnek a ballagásra, hisz elért eredményük alapján felmentést kaptak a teljes szakmai vizsga alól.

Kalmár Ferenc festõ tanuló az országos versenyen harmadik, Gyõrfi Zoltán nyolcadik lett. Felkészítõ tanáraik – László Péter (gyakorlat), Frey István, Matusek József és Schafler Viktor (elmélet) – mindkettõjüket kimagasló szakmai tudással rendelkezõ, a többieknek példát mutató tanulókként jellemezték.

20110428-2.jpgJakab Zoltán a gázfogyasztóberendezés- és csõhálózat-szerelõk között a kilencedik helyezést érte el. Felkészítõ tanárai – Antal Ferenc (gyakorlat) és Lencz János (elmélet) – megbízható, szorgalmas tanulónak tartják. Kitûnõ tanulmányi munkájának eredménye a megszerzett szakmunkás-bizonyítvány.

A bonyhádi „Jókais” diákok érdeklõdve figyelték társaik szereplését, 35 diák nézhette meg a verseny elsõ napját, tájékozódott a verseny feladatairól és szurkolhatott osztálytársainak. Reméljük, jövõre közülük is lesz résztvevõje a versenynek, és õk is „sztárok” lesznek a szakmájukban.