Tudták, mi a teendõ kificamodott vállal és kutyaharapással

20110408-1.jpg20110408-4.jpgA Magyar Vöröskereszt az idei évben is meghirdette elsõsegélynyújtó versenyét. Az április 7-i bonyhádi megmérettetésen nyolc csapat vett részt. Az ötfõs csapatokra öt állomás várt, az egyiken szóbeli elméleti, ahol tíz Vöröskeresztes és tíz elsõsegélynyújtással kapcsolatos kérdésre kellett válaszolni, a másik négy állomáson gyakorlati feladatokat oldottak meg a fiatalok. Balogh Béláné szervezõtõl megtudtam, hogy a gyakorlati feladatok között mi szerepelt:

– Kerékpározik a tanuló, elesik, kificamodik a válla. Lásd el szakszerûen!

– Személygépkocsi vezetõje diszkóból jövet az árokba hajtott. Mindhárom fiatal utas zavart tudatállapotú, mindháromnak alkoholszagú a lehelete. Mi a teendõ?

– A gyerek átmászik a kerítésen, hogy a szomszéd kertjébe átpattanó labdát visszahozza. A szomszéd kutya a bal alkarját megharapja.

– Tornaórán egy diák kötélmászás közben leesett. Jobb lábszárán nyílt törés van, vérzik. Bal karja zsibbad. Az egyébként szívbeteg tornatanár hirtelen rosszul lesz, eszméletét veszti.

20110408-3.jpg20110408-2.jpgAz általános iskolák kategóriájában az aparhanti diákok nyertek, megelõzve a BONI Arany János Egységes Iskola és a teveli általános iskola gárdáját. A középiskolások mezõnyében a TISZK Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskolai Tagintézmény együttese gyõzedelmeskedett, második lett a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium, harmadik pedig a lengyeli Apponyi Sándor Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola csapata. A díjakat dr. László Eszter, a Bonyhádi Vöröskereszt elnöke adta át. A kategóriánkénti elsõ helyezettek továbbjutottak a megyei fordulóba, melyet április 27-én rendeznek meg Szekszárdon.