Megemlékezés Borbély József sírjánál

20110316-2.jpgAz 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját Bonyhádon hagyományosan Borbély József sírjánál való megemlékezéssel kezdik. Minden évben összegyûlik egy szûk, de lelkes csapat, aki tisztelegni zarándokol a bonyhádi temetõbe egy olyan ember sírjához, aki nemcsak Perczel Mór személyes barátja, nemcsak 55 évig volt lelkésze a helyieknek, hanem a bonyhádi nemzetõrség szervezõje is volt.

20110316-1.jpgA szokásokhoz híven Krähling Dániel evangélikus lelkész tartotta a megemlékezõ beszédet, amely minden évben újabb és újabb történelmi érdekességgel fûszerez. Idén megtudtuk, hogy Borbély lelkész úr már az országban hivatalosan megszervezett nemzetõrség elõtt három héttel elkezdte a bonyhádi toborzást. Krähling lelkész úr kiemelte azt is, amikor egy napon Borbély úr háza elõtt egy orgyilkos szerette volna megölni a lelkészt, de a bonyhádiak, akik nagyon kedvelték a lelkészt, közösen "lebeszélték" a gyilkos szándékkal eltelt embert tervérõl.

A bonyhádi ünnepségsorozat elsõ állomása végén a helyi evangélikus egyházközség, a helyi tanintézmények és óvodák, majd a helyi katonai hagyományõrzõk tisztelegtek Borbély, majd a korabeli nemzetõr vezetõk sírjai elõtt.