Ma írják alá a szerzõdést az Idõsek Otthonának beindításáról

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete február 24-én tárgyalta az Idõsek Otthonának létesítésére vonatkozó ellátási szerzõdést. A városvezetés tárgyalást folytatott a SZOCEG Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft-vel a Bonyhádon létesítendõ intézményrõl. Az idõsek otthona elhelyezésére alkalmas a Városi Kórház és Rendelõintézet felújítása révén megüresedett négy épület (volt ápolási osztály, fizikoterápia, bõrgyógyászat, igazgatási épület). A képviselõ-testület elõtt Filóné Ferencz Ibolya alpolgármester elmondta, hogy ilyen ellátási forma még nem mûködött Bonyhádon, holott nagy rá az igény. Munkahelyet is teremtenek majd 10-15 fõ részére. Feltette maga azt a kérdést is, hogy miért nem az önkormányzat hozza létre az intézményt? Válasza így hangzott: a jelenlegi normatívák talán megfelelõek lennének ehhez, de egy önkormányzat hosszú távra kell tervezzen, és akkor döntünk felelõsen, ha nem magunk vállaljuk fel ezt a feladatellátást. A négy megüresedett épület hasznosítása támogatandó kezdeményezés, és további kiadásokkal nem terhelné az önkormányzatot. Kocsis József, a SZOCEG Kft. ügyvezetõje elmondta, hogy Tolnában és Baranyában már több idõsek otthonát mûködtetnek, szociális és alapellátási feladatokat vállaltak fel, 400 munkatárssal dolgoznak.

Szabó Gábor képviselõ javasolta, hogy vegyék le a napirendrõl a témát, mert sok kérdéses dolgot lát az elõterjesztésben. Kevesellte a havi 60 ezer Ft-os bérleti díjat – mire Kocsis elmondta, hogy a legtöbb helyen ingyen a rendelkezésükre bocsátották az épületeket, hisz az önkormányzatoknak jó, ha megõrzik 1-1 épület állagát, és a feladatellátás is megtörténik. Szabó Gábor azt a kérdést is feltette, hogy a helyi alapellátást végzõket megkérdezte-e valaki, hogy szeretnének-e ilyen feladatot ellátni a megüresedett épületekben? Potápi Árpád János polgármester válasza: senki más nem jelentkezett ilyen feladatellátási szándékkal, csak a SZOCEG Kft. És ha városi intézménnyel láttatnák el ez a feladatot, tovább növelnék a városi kassza hiányát. Kovács Péter címzetes fõjegyzõ hozzátette, hogy a városi kórház ápolási osztályán több olyan ember is van, akiknek nem erre a fajta ellátásra, hanem egy idõsek otthonára lenne szüksége. A bonyhádi Gondozási Központban, Idõsek otthonában pedig hosszú a bejutni szándékozók várólistája.

Végül 8 igennel, 2 nemmel, és 1 tartózkodással elfogadta a grémium az elõterjesztést. Az idõsek otthona létrehozására és mûködtetésére vonatkozó ellátási- és bérleti szerzõdést ma délelõtt írják alá a Városházán.