Támogatják a falusi turizmust

20110216-4.jpgA Mezõgazdasági Könyvhónap alkalmából két vidéki helyszínen szerveztek szakmai fórumokat, az egyik vendéglátó település Bonyhád városa volt. Tegnap a városi könyvtárban szépszámú érdeklõdõ elõtt tartott elõadást a Budapesti Corvinus Egyetem Szõlészeti és Borászati Intézetének két képviselõje: Dr. Lõrincz András egyetemi adjunktus, és Dr. Magyar Ildikó egyetemi docens. A rendezvény hivatalos részét követõen kötetlen formában, borospohárral a kézben folytatódott a szakmai eszmecsere.

20110216-5.jpgA mai napon a térség agráriumának találkozóját rendezték meg a mûvelõdési központban. Potápi Árpád János országgyûlési képviselõ, Bonyhád város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: Bonyhádon nagy hagyománya van a növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek, és a magyartarka bonyhádi tájfajta szarvasmarhát is kiemelte.

20110216-8.jpgMajd Vulcz László, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságának vezetõje adott tájékoztatást a 2011. évi vidékfejlesztési pályázatokról. Mint mondta, 140 milliárdos igény van állattartó telepek fejlesztésére, míg a forrás mindössze közel 60 milliárd. A 4 vidékfejlesztési jogcímen benyújtott pályázatok feldolgozásánál sok hibát tapasztaltak, hamarosan elkezdik kiadni a határozatokat. Az idei évben mezõgazdasági gépbeszerzésre nem írnak ki támogatást, csak kertészeti fejlesztésre, és a fiatalgazda támogatás is várható még. Mezõgazdasági makadám utak, öntözési rendszerek, kis- és közepes üzemeknél élelmiszeripari beruházások fejlesztésére lesznek idén pályázatok, és a meg nem valósult forrásokból is osztanak támogatást. Az igazgató úr elmondta, hogy a környezetgazdálkodásra idén nincs forrás, de a falusi turizmust, a mikrovállalkozások fejlesztését, a vidéki örökséget, a gazdaság-átalakítást, és a biomassza tüzelésû kazánok beszerzését támogatják. Januártól változott a végrehajtási törvény, így 2 hónappal a pályázati határidõ elõtt meg kell jelenjen a pályázat feltételrendszere. Hat hónapon belül kell megkezdeni a beruházásokat, és 24 hónapon belül 50 %-os készültséget kell elérni.

20110216-6.jpg20110216-7.jpgGáspár Csaba ügyvezetõ igazgató „Az agrárfinanszírozás aktualitásai a Völgység-Hegyhát Takaréknál” címmel adott tájékoztatást. A hitelintézet finanszírozási lehetõségeirõl beszélt, hogy hogyan igyekszenek segíteni a gazdálkodást, a továbbgondolkodást. Mint mondta: a válságot követõen elkezdõdött a pozitív változás, de még beteg a gazdaság Amerikában, és vegyes a kép a feltörekvõ országokban is.

A rendezvényhez szakkönyv- és szaklapkiállítás, és vásár is kapcsolódott.