Negyven kutya vár gazdára Bonyhádon

20110210-1.jpgA kutya az ember legjobb barátja. Bizonyára mindenki hallotta már ezt a meghatározást. De vajon mi emberek mennyire viszonozzuk a kutya barátságát? Hogyan lehetséges az, hogy a bonyhádi Bonycom Kft. telephelyén lévõ sintértelepen jelenleg is 40 kutya van bezárva, mert gazdájuk elkergette, esetleg még bántalmazta is õket…

A Kíra Völgységi Kutyamentõ Egyesület 2010 szeptembere óta hivatalosan bejegyzett szervezet. Azonban már egy évvel elõbb is léteztek, és a Tolna Megyei Állat- és Természetvédõ Alapítvány, valamint a Bonycom Kft. által kötött megállapodásnak megfelelõen 2009 õsze óta bejárhatnak a sintértelepre, gondozni, ellátni a kutyákat.

– A környezõ településekrõl gyûjtik össze a kóborló kutyákat, és kerülnek a Bonycom sintértelepére. Önkéntes segítõinkkel naponta bejárunk etetni, sétáltatni õket, kitakarítjuk a kenneleket. Igyekszünk minél több kutyát gazdához juttatni, eddig kb. 180-at sikerült, ami egész jó eredmény bõ egy év alatt – mondja Kis Melinda, a Kíra egyesület elnöke.

20110210-2.jpg– Hogyan lehet megtalálni az ideális gazdikat?

– Szórólapon, interneten hirdetjük a kutyákat. Többet vittek már Budapestre, Miskolcra, Salgótarjánba is. Természetesen ellenõrizzük, hogy hova kerülnek, az új gazdikkal késõbb e-mailben is tartjuk a kapcsolatot. Eddig egyetlen olyan eset volt, hogy vissza kellett hozni a kutyát, mert nem voltak megfelelõek a tartási körülmények. A lakosságnak úgy is igyekszünk segíteni, hogy koordináljuk a nem kívánt kutyakölykök örökbeadását, vagy menhelyre juttatását. A szombati napokra van engedélyünk, hogy többen bemenjünk a sintértelepre, és ekkor jöhetnek befogadó nézelõdõk is. Voltak már gyermekek, osztályok is látogatóban, kis batyuban hozták a kutyaeledelt. A gimnáziumban is gyûjtöttek, a tanárok nagyon aktívak voltak. Csomó olyan dolog van, ami haszontalan az embernek és kidobálná, a kutyáknak viszont jól jönne. Felajánlást tenni az e-mail címünkön is lehet: kutyamentok@lajt.hu , vagy hívhatnak a 06-30/609-8719-es számon. Egyesületünk alelnökénél, Schnieder Attilánénál, illetve titkárunknál, Schweitzer Dóránál is lehet felajánlást tenni. Szervezetünknek 11 alapító tagja van, de folyamatosan lehet csatlakozni hozzánk, havi minimum 500 Ft a tagdíj. Lehet akár csak támogatóként is csatlakozni, vagy az is segítség, ha néha lejönnek 1-1 kutyát megsétáltatni. Munkájával támogat bennünket a Bijou Kutyakozmetika, folyamatos hirdetési lehetõséggel a Városi TV, élelmiszerboltok pedig a lejárt szavatosságú termékekkel.

20110210-3.jpg– Mikortól lehet örökbe adni egy ebet?

– A törvények szerint 14 napig kell várni az eredeti gazdára, utána az állam tulajdonába kerül a kutya, ezt követõen lehet dönteni a végleges elhelyezésérõl. A bonyhádi telepen átlagosan 30 eb van, de most 42, mert az utóbbi hetekben 15 kölyökkutyát hoztak be. Így most zsúfolt a 17 kennel. Jó lenne egy külön terület, ahol kedvükre mozoghatnának a kutyák. A jelenlegi napi 10-15 percnyi sétáltatás úgy mûködik, hogy felváltva hozzuk ki a kutyákat, közben mások takarítják a kenneleket, odakészítik az eledelt. Nagy szükségünk lenne további önkéntes segítõkre. Eleinte nagyon sokan jöttek, de többen elmaradoztak. Tudni kell, hogy ezek nem jól nevelt kutyák, ugrálnak, piszkosak, összekenik az embert, de nagy szükségük van a szeretetre. Általában keverék kutyák vannak a telepen, de ezek sokkal ellenállóbbak, mint a fajtatiszták. Általában rossz helyrõl kerülnek ide, vagy kidobják õket. Foglalkozni kell velük, mint egy gyerekkel, hiszen csak akkor fejlõdnek, egyébként elvadulnak. Az ennivalójukat is mi teremtjük elõ. Vannak olyan segítõink is, akik Budapesten gyûjtenek pl. konzervet, száraztápot, gyógyszert, vagy épp pokrócot télire.

A Kíra Völgységi Kutyamentõ Egyesület tagjai várják az önkéntes segítõket, kutyabarátokat, támogatókat. A Bonycom Kft. 2-es telepén, a bonyhádi Mikes utcában hétköznapokon 15.30 és 18 óra között, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között személyesen is elérhetõk az egyesület tagjai, illetve megtekinthetõk az örökbefogadásra váró kutyák.