Konferencia-kiadvány a német oktatásról

20110209-5.jpgMa délután mutatták be a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola klubhelyiségében a tavalyi Knábel Vilmos konferencia elõadásain alapuló kötetet. Az Erneuerung und Zunkunft des ungarndeutschen Unterrichts címû intézményi kiadvány a magyarországi német oktatás megújulásáról és jövõjérõl szól. A 72 oldalon 8 szerzõ írása olvasható, a színes képeket és diagramokat is tartalmazó könyv 200 példányban jelent meg, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Alapítvány támogatásával. A könyvbemutatón Bechtel Helmut Herman iskolaigazgató elmondta, hogy a pedagógusokon kívül az érdeklõdõ szülõknek is szánják a módszertani kiadványt. A konferenciát az idei évben is szeretnék megszervezni, a „drámapedagógia és a zenetanítás beépülése a német nyelvoktatásba” témakörben.

20110209-4.jpgCsizmadiáné Énekes Piroska bemutatta a jelenlévõknek azt a háromhetes projektet, melyet kolleganõjével, Sántháné Havasi Helgával rendeztek meg tavaly, egy TÁMOP pályázat keretében. A harmadik osztályos diákokat a magyarországi német irodalommal, versekkel, régi népi játékokkal, és a Márton-legendával ismertették meg játékosan, mégis komoly tudást adva. A projekt zárásaként kiállításon mutatták be háromheti munkájuk kézzel fogható eredményét, és a szülõk pozitív visszajelzésének köszönhetõen hagyománnyá teszik ezt a rendezvénysorozatot a harmadik osztályosok körében.

A könyvbemutatót kötetlen beszélgetés zárta, melynek témája természetesen a német nyelvoktatás, és a tervezett konferencia volt.