Égõ kéz nyitotta a kémia évét

20110126-1.jpg20110126-2.jpgA Homo ludens azt jelenti: játékos ember. Jól ismerjük ezt a kifejezést, és azt is tudjuk, hogy az ember valóban szeret játszani, kísérletezni mindenféle dologgal. Ezt ma bebizonyították a Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémia tantárgyat szeretõ tanulói is, akik 10 kísérletet mutattak be diáktársaik nagy örömére. Mindezt a „Vízzel tüzet – Tûzzel vizet!” akció keretében. Ezzel a mai bemutató órával csatlakozott az intézmény a „Kémia Nemzetközi Éve – 2011 az iskolákban” elnevezésû kezdeményezéshez.

20110126-3.jpg20110126-4.jpgA Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) invitálta közremûködésre az iskolákat, és összesen 269 magyarországi oktatási intézményben végezték el a mai napon a kísérletsorozatot, ezzel indítva a Kémia Nemzetközi Évét, melynek a jelmondata: „Kémia – a mi életünk, a mi jövõnk”. A globális esemény meghirdetõinek kifejezett célja, hogy a fiatalok kémia iránti érdeklõdését növelje. Az MKE javasolta, hogy az általános- és középiskolákban a vízzel kapcsolatos látványos kísérletek bemutatása legyen a tárgya a kísérletakciónak. Az eseményt a 2011. január 27-i párizsi megnyitó elõtti napra idõzítették.

20110126-5.jpgA bonyhádi gimnazisták és tanáraik örömmel vették a vetítéssel egybekötött tájékoztatást magáról a vízrõl és az óceánok szennyezettségérõl, a rövid elõadást a vízrõl és a tûzrõl, illetve magát a kísérlet-sorozatot. A füstölgõ kémcsövek és az égõ kezû diáktárs láttán remélhetõleg még több fiatal kapott kedvet ahhoz, hogy alaposabban elmélyüljön a kémia tanulásában. Nagy István tanár úrtól megtudtuk, hogy épp 100 évvel ezelõtt kapta meg Marie Curie a Nobel-díjat, így a programsorozat a nõk szerepére is felhívja a figyelmet a kémia területén.