Virtuális múzeumlátogatásra is lesz lehetõség

A Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erõsítése címû TIOP-1.2.2-09/1-es pályázaton 2010-ben 13 millió Ft-ot nyert a Völgységi Múzeum fejlesztésére Bonyhád Város Önkormányzata. A projekt keretében új oktatótereket alakítanak ki. A beruházás 2010. december 1-jén kezdõdött, és 2011. május 31-ig tart, jelenleg a festés-meszelés zajlik. Dr. Szõts Zoltán múzeumigazgatótól megtudtuk, hogy az állandó kiállítás német-, székely-, és zománcgyári szobáját, a Perczel szobát, az emeleti elõcsarnokot (vagyis az idõszaki teret) érinti a fejlesztés, illetve egy számítógépes terem is kialakításra kerül szerverrel és 3 számítógéppel, internetes hozzáféréssel.

– A felsoroltak közül az emeleti elõcsarnok eddig is oktatótér volt, de most modernizálásra kerül: projektor, írásvetítõ, LCD TV, interaktív tábla, és olyan hangosítás lesz, amely alkalmassá teszi a helyiséget TV-felvételek készítésére. Az így létrejövõ komplex oktatótér nemcsak az iskolai oktatásnak, hanem a siketek és nagyothallók tréningjeinek is színtere lehet. Az új oktatóterekben információs pontok jelennek meg, információs pulttal és digitális faliképpel. Digitális falikép lesz a székely- és a német szobában, infó pult pedig a Perczel- és a német szobában.

– A fogyatékkal élõk számára már régebben megoldották a tárlatvezetés lehetõségét.

– A korábbi fejlesztés keretében a nagyothallók számára a porta és az emeleti elõcsarnok indukciós hurokkal lett ellátva, ill. van olyan audio guide-unk, mellyel a nagyothallók kis csoportban információhoz jutnak az állandó kiállítás minden termében. A mostani projektben is szerepel az infokommunikációs és fizikai akadálymentesítés. Ennek a tere részben a Perczel szoba, amely a mozgáskorlátozottak számára is alkalmassá válik a felsõ szint virtuális megtekintésére egy körpanorámás felvétellel. Ugyanakkor a Perczel- és a német szoba, valamint az idõszaki tér mozizásra is lehetõséget ad, hiszen az infópultok megemelhetõek, székeket helyezünk el, és minimum 15 fõt le tudunk ültetni ezekben a mozikban. Itt olyan filmeket vetítünk, amelyek az állandó kiállításunkhoz kapcsolódnak, és mindezt multimédiás programok színesítik. A vakok és gyengénlátók számára pedig olyan vezetõsínt alakítunk ki, amely biztosítja, hogy a látogató az elõtértõl eljuthasson a vizesblokkig, az állandó kiállítás termeiig, és fölmehessen az emeletre. Ott pedig a zománcgyári térben kialakítunk és berendezünk egy olyan polcot, amelyen zománcedényeket tapinthatnak meg. Még egy elem van az infokommunikációs akadálymentesítés mellett itt a zománcgyári térben, ezzel az óvodásokat célozzuk meg. Vagyis összefoglalva: a fogyatékkal élõk különféle csoportjain kívül az óvodástól az egyetemistáig terjedõen mindenki számára lehetõséget biztosítunk, hogy a múzeumot oktatótérként használhassa.

Az emeleten kialakításra kerülõ számítógépes termünkben 4 db számítógép várja az érdeklõdõket. Itt a látogatók számára lesz internet-elérhetõség, és múzeumunk gyûjteményeinek digitalizált anyagát, illetve kiadványainkat is megtekinthetik virtuálisan. Lesz még egy aktív információs táblánk a múzeum épülete elõtt. Ennek egyik oldalán a város látnivalóinak tablóját, a másik oldalon pedig a múzeumi tanösvény völgységi állomásait böngészhetik. A beruházás 80 %-ban 2011-ben valósul meg, így a Perczel szoba felújítása szerencsésen egybeesik Perczel Mór születésének 200. évfordulójával. Utóbbi keretében október közepén bemutatjuk a tábornok Bibliájáról készült kiadványt, november 11-én pedig új idõszaki kiállítással tisztelgünk városunk nagy szülötte elõtt.