Egy hét múlva már háztól viszik a papírhulladékot

20110118.jpgSajtótájékoztatót tartottak ma a január 26-án kezdõdõ új papírhulladék-gyûjtési rendszerrõl, mely Bonyhád Város Önkormányzata, a Bonycom Közüzemi Kft., és a szekszárdi ECO-Clear Kft. összefogásával valósul meg. Az ingyenes szolgáltatásról a tájékoztató szórólap, és a kék gyûjtõzsák minden postaládába bekerült a családi házas lakóövezetekben. A házak elé kitett, bekötözött zsákokat minden hónap utolsó szerdáján, 8-16 óra között szállítják el. A sajtótájékoztatón Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város alpolgármestere, Gergely Gábor, az ECO-Clear Kft. ügyvezetõ igazgatója, és Pál Tamás, a Bonycom Kft. munkatársa adott tájékoztatást.

– Elsõ körben Bonyhád családi házas övezetét céloztuk meg, de már tárgyalunk a társasházi képviselõkkel, ahol dobozokban gyûjtenénk össze a papírhulladékot – mondja Gergely Gábor. – A tapasztalatok alapján háztartásonként 8-10 kg papírral számolunk havonta, tehát a 240 literes zsák várhatóan elegendõ nagyságú lesz. A szekszárdi telephelyünkre szállítjuk a papírhulladékot, és átválogatás után több mint 90 %-a egy bécsi papírgyárban kerül újrahasznosításra.

– Tervezik a szolgáltatás bõvítését?

– Igen, tizenegy völgységi településen folytatunk már tárgyalásokat, illetve a papír után szeretnénk késõbb a petpalackokat és a mûanyagot, illetve az üveget is szelektíven gyûjteni, a nemzetközi szabályoknak megfelelõen különbözõ színû zsákokban. Külföldi tapasztalatok igazolják, hogy egy ilyen program sikeréhez alapos elõkészítésre, jó szervezésre, a lakosság aktív együttmûködésére, és nem utolsó sorban a szolgáltatás folyamatos mûködtetésére van szükség. Ma Magyarország lakossága 2,5 millió tonna háztartási hulladékot termel. 2012-re a hulladékaink 60%-át újra kellene hasznosítani az Európai Uniós irányelveknek megfelelõen – jelenleg a régiónkban 3-5 % ez a mennyiség.

– A hulladékgyûjtõ szigetek így feleslegessé is válnak?

– Azt látjuk, hogy van amikor hamar megtelnek ezek a gyûjtõk, és van amikor alig van bennük hulladék. Az elszállításáért mégis fizetünk a REKOM-nak, míg az ECO-Clear Kft. szolgáltatása ingyenes lesz – mondja Filóné. – Az emberek kényelmesek, nem megy el mindenki a hulladékgyûjtõ szigetig. Elvben támogatják a szelektív gyûjtést, de tenni már kevesebben akarnak érte. Bízunk abban, hogy az új, ingyenes, házhoz érkezõ szolgáltatásra nagyobb igény lesz. Ráadásul így gyermekeinknek otthon példát tudunk mutatni, és a környezettudatosságra nevelést az oktatási intézményekben tervezett hulladékgyûjtés is elõsegíti majd. Míg egyes családi házaknál a papírhulladékot el is tudják égetni, addig a társasházaknál és az intézményeknél csak halmozódik a szemét. A szelektív gyûjtés legfontosabb elõnyei: hulladékaink kezelhetõbbek, kezelésük átláthatóbb; az újrahasznosítással rengeteg energiát, nyersanyagot, pénzt spórolhatunk; a lerakókba kevesebb hulladék kerül, így tovább mûködhetnek; az ipari szektor értékes másodnyersanyaghoz jut, így védhetjük a véges nyersanyagkészleteket. Bonyhád Város Önkormányzata támogat minden olyan elképzelést, programot – így az ECO-Clear Kft. kezdeményezését is -, mely segíti szûkebb környezetünk védelmét, erõsíti a környezettudatos gondolkodást.

Pál Tamástól megtudtuk, hogy plusz zsákok, illetve a szolgáltatásról információk a Bonycom Kft. ügyfélszolgálatán szerezhetõk be (Bonyhád, Széchenyi tér 4., tel.: 06-74/451-755).