Új alapokra helyezõdhet Bonyhád energiastratégiája

A bonyhádi Fûtõmû Kft. ügyvezetõjével, Bölcsföldi Árpáddal még decemberben beszélgettem a távfûtésrõl, és a város lehetséges energiastratégiájáról.

– A gáz és a távhõ támogatása áprilisig meghosszabbodik, utána egy új rendszer fog kialakulni. Visszatér a korábban közüzeminek nevezett árrendszer a gázfogyasztásnál, úgynevezett nyomott lakossági gázárat akar a kormány. 1200 köbméterig nem lesz gázáremelés, a fölött pedig sávosan. Idén a MOL-, meg a magyar készleteket ki akarják venni a szabadpiac alól. Hosszú távon csökkentenünk kell a hõfogyasztást, lakossági szinten is. Ma a magyar lakásállomány kétharmada több energiát fogyaszt, mint egy nyugat-európai lakás.

– A korszerûsítésre elkezdtek egy programot Bonyhádon.

– Sajnos a 70-es, 80-as években viszonylag rossz hõszigetelésû, rossz rendszertechnikájú házak épültek. A Bonyhádon elkezdett programot nagyon szeretnénk folytatni a Fáy lakótelepen és a városközpontban, és nem csak a távhõs lakásokra gondolok, hanem a sorházakra is. Az azonban még ma is gond, hogy nem a megfelelõ minõségben készülnek el a szigetelések és felújítások, hisz amin lehet, spórolnak: nem tetetnek be minimum háromrétegû ablakot, nem tesznek fel kellõ vastagságú hõszigetelést, légtechnikát pedig abszolút nem raknak. Pedig ha egy lakásban 4 ember van, 4-5 óra alatt elfogy bent az oxigén, onnan kezdve széndioxiddal terhelt a levegõ, és széngáz szag van. Ha ilyenkor kibuktatnak egy ablakot, az még nem szellõzés. Fontos, hogy a felújítások komplexen történjenek. A fûtési rendszer korszerûsítésével, egy jó gázkazánnal családi ház esetében akár 50 % megtakarítást is el lehet érni. A mai napig 230 lakás felújítása készült el városunkban, és további 121-nek a pályázatát is elfogadtak. Amennyiben kiírják az új Széchenyi tervben az iparosított technológiás vagy zöldberuházásos fejlesztéseket, akkor további 130 lakás válhat energiatakarékosabbá. Akkor a Fáy lakótelepen összesen közel 600 lakás megújulásáról beszélhetnénk. A városközpontban sajnos még egyetlen lakás sem újult meg, onnan még csak érdeklõdõ sem volt a tájékoztatóinkon. Olyan konstrukció lett kidolgozva az OTP-vel, hogy nem kellett egy fillért sem fizetni a lakóknak, hanem a hõdíj megtakarításból lehet visszafinanszírozni a beruházást. Ha meg tudnánk csinálni a modernizálást a program szerint az összes távhõs épületnél, akkor egyrészt nem kéne akkora gázmennyiséget megvenni, másrészt egy alacsonyabb hõmérsékletû fûtés elõremenõvel lehetne gondolkodni, és akkor van realitása a termálvizes programnak, ami a kormány szándékai szerint a 4 év nagy fellendülését fogja hozni. Bonyhádon talán 100 C fölötti vizet is el tudunk érni, és akkor többoldalú hasznosítást lehet rátelepíteni erre a geotermiára.

– Milyen változást hozhatna a termálvíz kihasználása energiahordozóként?

– Ha minden épületet le tudnánk szigetelni a Fáy lakótelepen és a városközpontban is, akkor pl. mínusz 10 foknál 60 fokos elõremenõ vízzel lehetne ezeket a lakásokat fûteni, míg most 80 fokosra van szükség. Jó lenne az emberek pénztárcájának is, hiszen 5 év gyorsan elmegy, 5 év alatt visszafizetik a beruházásnak, felújításnak a költségeit. Technikailag könnyû lenne az átállás, mi most a negyedik féle tüzelõanyaggal dolgozunk az évek során, a termálvíz lesz az ötödik. A földgáz jövõje kissé leáldozóban van, fõleg az ára miatt. Úgy gondolom, legkorábban 2013-ban indulhat a termálvíz hasznosítása Bonyhádon. A rétegvizsgálat remélhetõleg pozitív eredményét követõen elindulhat a terveztetés, engedélyeztetés, a finanszírozási oldal összeszedése. Talán 2013-14 környékén ki lehetne váltani a földgázt. Ha azt teljesen ki tudjuk váltani, akkor annak a széndioxid kereskedelmi részét el lehetne adni, és a bevételét felhasználva a városnak nem kéne sok saját forrást hozzárakni a beruházáshoz. A magyar és az Európai Uniós támogatás együtt 90 %, és a saját forrás 10 %. Várhatóan több mint kétmilliárdos beruházásról beszélünk, akkor is 200 millió lenne az önrész. Ez hosszú távú stratégia lenne, ha ezt sikerül jó szinten megcsinálni, akkor a következõ 30 évben ez meghatározná a távhõt Bonyhádon. A kórházat, iskolákat és közintézményeket is figyelembe véve 12 megawattnyi energiát számoltunk össze a városban, amit esetleg ki lehetne a termálvízzel szolgálni, és ezzel Bonyhád energiastratégiája teljesen új alapokra helyezõdne.