Nemzetközi matematika verseny Bonyhádon

Március 11-tõl 15-ig a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban rendezik meg a XX. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt. Dr. Katz Sándortól, a középiskola tanárától megtudtuk, hogy 1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a tudáspróbát. Célja az itthon és a környezõ országokban folyó matematikatanítás közötti kapcsolat szorosabbra fûzése, a tananyagok, a szakmai nyelv használatának összehangolása, és természetesen az eredményesség mérése. Fontos az is, hogy az anyaországi és a környezõ országokból jött tanulók találkoznak egymással, megismerik egymás gondjait, és a változó helyszíneken az életkörülményeket. A versenyhez kapcsolódó kirándulásokon lehetõség van a Kárpát-medence egy-egy olyan régiójának megismerésére, ahova egyébként kis eséllyel jutnának el a távolról érkezõ tanulók.

A versenyt páratlan években hazai gimnáziumok szervezik, páros években pedig „körbejár” a Kárpát-medence magyarlakta városaiban. Az eddigi helyszínek: 1992. Révkomárom, 1993. Vác, 1994. Munkács, 1995. Paks, 1996. Székelyudvarhely, 1997. Kaposvár, 1998. Szabadka, 1999. Nagykanizsa, 2000. Dunaszerdahely, 2001. Debrecen, 2002. Sepsiszentgyörgy, 2003. Eger, 2004. Nagydobrony, 2005. Miskolc, 2006. Zenta, 2007. Szeged, 2008. Kassa, 2009. Gyula, 2010. Szatmárnémeti.

Húsz magyarországi középiskola 6-6 fõs küldöttséggel, Erdély 90, Felvidék 60, Délvidék 40, Kárpátalja 30 fõs csapattal vesz részt a versenyen. A zsûritagokkal, a szakmai programokra meghívott elõadókkal együtt közel 360 fõs lesz a bonyhádi rendezvény. A Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumnak, egy kisváros középiskolájának jelentõs elismerés, hogy kiveheti részét a rangos verseny szervezésében. A bonyhádi tanulók felveszik a versenyt a nagyvárosok diákjaival, és rendre a díjazottak között szerepelnek, így kaphatták meg az idei rendezés jogát.

A résztvevõ kb. 300 diákon és 60 tanáron túl ennek sokszorosa a versennyel kapcsolatba kerülõk száma, hiszen többfordulós válogatók után jutnak ide a legjobbak. A felkészülés során több ezer tanuló használja a korábbi versenyek feladatait, ötleteit, és több száz tanár válogat a rendszeresen publikálásra kerülõ, rendkívül színvonalas anyagból. A program a szakmai kapcsolaton túl kulturális rendezvényekkel egészül ki.

A rendezés teljes költségeit Bonyhád városa és gimnáziuma állja. A határon túli résztvevõktõl nem lehet hozzájárulást kérni, nekik sokszor még az utazás költségei is nagy terhet jelentenek. Így minden alkalommal a rendezõk próbálnak anyagi forrásokat keresni, a 360 fõ öt napos itt tartózkodásának költsége kb. 8 millió Ft, amit csak külsõ támogatók segítségével sikerülhet elõteremteni. Vagyis támogatókat keresnek a rendezvény megvalósításához.