Befejezõdött a Társasjáték

20110103-3.jpgA Bonyhádi Független Roma Egyesület december végén tartotta a TÁMOP 1.4.1-es „Társasjáték a romák foglalkoztatásáért” címû Európai Uniós Pályázatának projektzáró rendezvényét. Összegezték a pályázatban elért eredményeket, megbeszélték a megvalósítás során adódó problémákat, és kiosztották a résztvevõknek a 24 hónapos projekt eseményeit tartalmazó kiadványt.

20110103-2.jpg– Tizenöt irodai asszisztens és 15 biztonsági õr képzése folyt a projekt keretében – tájékoztat Babai László, a Bonyhádi Független Roma Egyesület vezetõje. – A 15 biztonsági õr sikeres vizsgát tett. A 15 irodai asszisztens közül 12 végezte el sikeresen a képzést, egy fõnél az elsõ vizsga elõtt derült csak ki, hogy nem végezte el a 10 osztályt, holott ez feltétele volt a képzésnek. A Cigány Önkormányzat két képviselõje pedig nem tudta letenni a vizsgát. Nem volt könnyû dolgunk, hiszen a 30-20110103-1.jpgból 17 fõ elhelyezését vállaltuk a nyílt munkaerõpiacon, az indikátorok közé pedig csak a sikeresen vizsgázókat számíthattuk be. Jelenleg is folyik a munkáltatóktól az igazolások beszerzése, hogy az egyes munkavállalók mely idõponttól dolgoznak az adott munkahelyen. Ez azért szükséges, mert minimum 6 hónapos, és napi 6 órás munkavégzés számítható be teljesített feladatként. Az igazolások beszerzése 90 %-os állapotban van, március 31-ig kell beadjuk az ESZA Kht-nak a projektzáró dokumentációt. Akkor õk egy komplex ellenõrzést végeznek nálunk, és aztán derül ki, hogy a pályázatot sikeresen zártuk-e.

A képzésbe helyezetteknek 69 ezer Ft-os tanulást ösztönzõ támogatást nyújtottunk, hogy mindenki maradjon a rendszerben. Az elnyert 56 millió Ft-os támogatási összegbõl nem engedélyeztek átcsoportosításokat, pedig a biztonsági õr képzés óraszámát a tervezettnél egy hónappal kevesebb, vagyis 4 hónap alatt teljesítették. Az itt felszabadult összegek és járulékok, közel 6 millió Ft átcsoportosítását nem engedélyezte az ESZA Kht., így az számunkra elveszett. A pénzügyi zárás február 15. után várható, amikor az átutalásos számlák is ki lesznek egyenlítve. Végül egy könyvvizsgáló meg fogja nézni a projekt összes költségének a felhasználását. Azok számára, akik nem tudtak elhelyezkedni, a Romaházunkban szerveztünk önismereti-, csapatépítõ-, és álláskeresési tréningeket.